Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jun 26, 2013 in Auteursrecht, Bibliotheek, Muziek | 0 comments

Internationale #bierblio op Haagse gracht

Internationale #bierblio op Haagse gracht

Ruim een jaar geleden kwamen Frank Huysmans, Stuart Hamilton, Michel Wesseling, Jelle Akkerman en ikzelf in een Haags café bij elkaar om eens vrijblijvend te bomen over bibliotheken, auteursrecht en aanverwante zaken. Enkele weken geleden benaderde Stuart ons of we geen zin hadden die uiterst genoeglijke sessie te herhalen. Dat was natuurlijk niet tegen dovemansoren gezegd en een datum was snel geprikt. Vandaag schoven naast Stuart, Frank en ik ook Lukas Koster, Herbert van de Sompel, Adeline van den Berg en Julia Brungs aan. Locatie was een drijvend terras van Biercafé de Paas.

Vele punten kwamen aan de orde (van liveverslagen van Cycling for Libraries tot de mooie luchten in Breaking Bad), maar voor mij de meest prikkelende vragenreeks was:

Wanneer je als bibliotheek moet accepteren dat de markt het van je gewonnen heeft, waarin zit dan je meerwaarde?

En:

Is het werken met een kunstmatige constructie als het (willen) uitlenen van digitale objecten geen automatische reflex (bibliotheken lenen immers uit?) die slechts tijd kost en niets oplevert?

En:

Moet je gebruikers van de bibliotheek die vragen om een ebook niet juist díe problematiek/valkuil uitleggen en je digitale meerwaarde halen uit de content die wél voorhanden is?

En:

Moet je datzelfde ook niet uitleggen aan bestuurders die en masse (muziek)bibliotheken sluiten terwijl digitale platformen als Spotify, eMuziek, Deezer e.a. juist gebaat zijn bij contextualisatie door inhoudelijke specialisten?

En:

Dat het een kwestie van tijd is voordat dezelfde uitdaging ook voor literaire en informatieve content opgaat?

Eén en ander natuurlijk onder het genot van een fijn bier met, ondanks alles, uiterst goedgestemde collega’s. Wellicht tijd om het credo van BrewDog, mijn eerste bier van de middag, te huldigen: Ditch the mainstream and say hello to … (?). Het was weer een zinvol en genoeglijk samenzijn!

2013-06-26 16.03.54

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This