Praktijkvoorbeeld: beperkte zoekresultaten in Spotify
Gistermiddag besloot ik een deel van m’n dag te wijden aan, wat bleek, heuse monnikenarbeid: het matchen van albums uit catalogi van een aantal muzieklabels met het aanbod in Spotify. Eén daarvan was Innova, een Amerikaans label met een grote collectie (vroege) electronische muziek. Ik kwam er bij toeval achter dat hun albums, waarvan ik er vele fysiek heb, ook in Spotify beschikbaar waren en wilde ze graag bij elkaar brengen in een afspeellijst.
Ik was er eerder al achter gekomen dat het zoeken op label slechts beperkte resultaten gaf, dus ging ik over op handwerk. Dat ging best goed, maar bij enkele albums kreeg ik geen resultaat. En dat vond ik vreemd, omdat het merendeel van de titels eenvoudig op te duikelen was. Ik ging er dus van uit dat al het aanbod wel beschikbaar móest zijn.
Eén van de albums die ik niet vond was The NYFA Collection van de NYFA Composer Fellows. Zoeken op zowel titel als artiest gaf geen enkel resultaat. Daarop nam ik de gok te zien wat er gebeurde als ik zocht op één van de vele uitvoerenden, in dit geval Annie Gosfield. En wat bleek? Raak! En wat bleek verder? Dat het album onder de ondertitel 25 Years Of New York New Music ingevoerd was. Het foefje van het ingeven van een willekeurige uitvoerende of mede-auteur bleek vanaf dat moment vaak het gewenste resultaat te geven.
Waaraan het ligt? Met zekerheid kan ik het niet zeggen, maar omdat de trekzekerheid van zoekopdrachten willekeurig lijkt, ligt het probleem denk ik bij Spotify. Ik kan me namelijk haast niet voorstellen dat een muzieklabel zo slordig met haar catalogusdata omgaat. Een Google-zoekopdracht op 25 Years Of New York New Music liet overigens ook verschillende resultaten zien. Zo is het in Amazon onder verschillende titels bekend, geeft Allmusic resultaat op de volledige titel (The NYFA Collection, 25 Years Of New York New Music) en heeft iTunes slechts resultaat op de ondertitel. We zullen het vooralsnog maar een luxeprobleem noemen?
[nggallery id=35]