Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jun 21, 2013 in Muziek | 0 comments

Cadeautje voor @perfectsnl: dít zijn blast beats

Cadeautje voor @perfectsnl: dít zijn blast beats

Vandaag stuitte op ik de playlist Perfect Speedmetal van Perfects.nl. Op de muziek in die lijst heb ik allerminst iets aan te merken en aan de verzameling ook niet. Wel plaats ik enkele kanttekeningen bij de beschrijving ervan:

Heavy metal heeft ongeveer evenveel subgenres als alle andere muziek genres bij elkaar, speed metal is er eentje van. Eigenlijk het snelle broertje van trash metal met als belangrijkste kenmerk de zgn. blast beat die stiekum weer uit de punk komt. Pioniers als Venom, Mötorhead en Slayer hebben de basis gelegd, daarna werd het alleen maar sneller en extremer.

Of speedmetal daadwerkelijk sneller is dan thrashmetal waag ik te betwijfelen, maar wat echt niet klopt is dat blast beats in de speedmetal hun oorsprong vinden. Blasts (waarvan verschillende varianten bestaan) zijn namelijk kenmerkend voor de meest extreme vormen van metal, bijvoorbeeld grindcore en blackmetal. De term is dan ook pas redelijk kort in zwang. Ze wordt weliswaar met terugwerkende kracht gebruikt om de evolutie van het fenomeen aan te geven, maar is allerminst onderscheidend voor speed of thrash. De snelheid van de blastbeatgenres ligt over het algemeen namelijk (veel) hoger dan bij speed- en thrashmetal, maar daarbij komt dat de leidende drumpartijen vaak ook tweemaal zo snel worden gespeeld (minimaal in achtste noten).

Daarom heb ik een deel van mijn vrije regenachtige middag besteed aan het samenstellen van een playlist met daarin, vind ik, exemplarische blastbeatsongs. En daarmee mag Perfects.nl wat mij betreft doen wat ze wil. Desgewenst plaats ik per track nog een verklarende liner note.

 

Eveneens toegevoegd het volgens kenners allereerste voorbeeld van een blastbeat: grootheid Louie Bellson, die er in een drumsolo bij Duke Ellington enkele voorbij laat komen.

 

Foto: *katz via Compfight cc

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This