Pages Menu
Categories Menu

Posted by on mei 2, 2013 in Blogs, Internet, Open Source, Open Standaarden, Social Media, Technologie | 0 comments

Ghost: bloggen zoals bloggen bedoeld is

Ghost: bloggen zoals bloggen bedoeld is

Van de week leerde ik dankzij verschillende positieve berichten op sociale media Ghost kennen: een open source blogplatform dat draait om de kern van bloggen, publiceren:

Ghost is a platform dedicated to one thing: Publishing. It’s beautifully designed, completely customiseable and completely Open Source. Ghost allows you to write and publish your own blog, giving you the tools to make it easy and even (gasp) fun to do. It’s simple, elegant, and designed so that you can spend less time messing with making your blog work – and more time blogging.

Achter Ghost zit ontwikkelaar John O’Nolan, voorheen hoofd van de user interface-afdeling van WordPress. Iemand die weet waarover bloggen gaat dus, maar naar eigen zeggen uitontwikkeld bij WordPress en op zoek naar een nieuwe uitdaging. Naast het open source-karakter van Ghost vind ik één van de meest interessante aspecten van het platform dat er geen bedrijf, maar een non-profit instelling verantwoordelijk voor is. Bij succes wordt het dus niet voor veel geld aan een andere marktpartij verkocht en alle inkomsten worden gestoken in de verdere ontwikkeling van het platform. Ghost wordt ontwikkeld in Javascript en vrijgegeven op Github.

O’Nolan lanceerde zijn idee eind vorig jaar en starttte onlangs een Kickstartercampagne. Het eerste doel, 25.000 pond, werd binnen 12 uur gehaald. Daarom is nu de tweede fase van start gegaan: streven naar 250.000 pond. Niet alleen wordt dan het platform ontwikkeld, maar wordt ook een online hostingplatform gelanceerd waartoe alle backers een jaar lang gratis toegang krijgen en wordt er een open source appstore voor widgets en plugins geopend. Bloggers die momenteel van andere platforms gebruikmaken kunnen overigens sowieso uitkijken naar een goede export- en importfunctionaliteit. De publieke lancering van Ghost staat voor het eind van dit jaar gepland. Reden genoeg voor mij om een donatie te doen!

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This