Pages Menu
Categories Menu

Posted by on feb 21, 2013 in Internet, Muziek, Social Media, Technologie | 0 comments

En de tofste twittermuziekapp is Tweet Concréte

En de tofste twittermuziekapp is Tweet Concréte

Éen van de grootste muzikale veranderingen in de vorige eeuw was het ontstaan van de musique concrète. Deze oervorm van sampling gebruikte van oorsprong natuurlijke geluiden die door de componist werd geknipt en geplakt op (veelal) analoge tape. Met de webapp Tweet Concréte (staat die accent aigu daar overigens bewust of per ongeluk?) worden tweets uit je timeline omgezet in een geluidscollage. Weliswaar is hierbij het handmatige procédé van de oervaders van het genre niet aan de orde, maar dat men voortbouwt op genretypische eigenschappen is overduidelijk. Zo maar een voorbeeld uit mijn timeline. En hier, voor als je onbekend bent met het genre, de oercompositie, Étude aux chemins de fer (1948) van Pierre Schaeffer:

Hoe de tweets worden omgezet in geluid is overigens onbekend, maar dat doet voor mij persoonlijk niets af aan het resultaat. Tweet Concréte werd ontwikkeld tijdens de Music Hack Day 2013 in San Francisco.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Samplinggeschiedenis in een notendop | Rafelranden - […] wel een aantal klassieke samplevoorbeelden achterwege. Denk daarbij aan de musique concrète van Pierre Schaeffer of James Tenney’s mijlpaal Collage…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This