Pages Menu
Categories Menu

Posted by on feb 16, 2013 in Bibliotheek, Mediawijsheid, Technologie | 0 comments

iPadworkshops en het probleem met gebruikersaccounts

iPadworkshops en het probleem met gebruikersaccounts

Het is een terugkerend probleem bij de iPadworkshops die ik geef bij Volksuniversiteit Fryslân: deelnemers die hun Apple ID vergeten zijn. In sommige gevallen gaat het dan domweg om onkunde (“wat is dat, een Apple ID?”), maar dat is meestal snel op te lossen. Lastiger wordt het wanneer het apparaat is ingesteld door (meestal) de man des huizes en hij vaak de enige is die de inloggegevens heeft. Dan volgen namelijk eerst de onvermijdelijke telefoontjes naar het thuisfront.

Daarbij blijft het echter niet, want dan moeten die ingevuld en dat leidt vaak tot andere problemen (bijvoorbeeld zenuwen omdat de anderen wachten). Ook daarbij probeer ik geduldig en behulpzaam te blijven, maar kom ik wel op het punt om de vraag te stellen: gaat de eenling voor de groep? Ik vind dat best lastig, want wil niemand op een achterstand zetten, maar het kost eenvoudigweg teveel tijd. Er is wel een oplossing voor het probleem: door ons gefaciliteerde iPads gebruiken. Het nadeel daarvan is echter dat deelnemers toch het liefst op hun eigen apparaat werken.

Ik kijk daarom reikhalzend uit naar de mogelijkheid meerdere gebruikersaccounts op een iPad te kunnen aanmaken. Dat namelijk nog niet echt, tenminste niet zonder het apparaat te jailbreaken en dat gaat voor mijn workshopdeelnemers veel te ver. Apple is er zelf heel duidelijk over:

Can I share my Apple ID with someone else?

You shouldn’t share your Apple ID account information with other people. Each person should have their own Apple ID.

Maar dat blijkt dus heel lastig met apparaten als iPad’s, die vaak door meerdere personen worden gebruikt. Toepassingen om persoonlijk in te loggen in bijvoorbeeld web-apps bestaan overigens wel, bijvoorbeeld Our Pad, maar dat voldoet in dit geval niet. Mocht je daarom toch geïnteresseerd zijn in het jailbreaken van de iPad, dan is er de app iUsers die wel meerdere gebruikersaccounts ondersteunt. Hier kan je er meer over lezen. Hieronder de stap voor stap-videouitleg:

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This