Pages Menu
Categories Menu

Posted by on dec 7, 2012 in Auteursrecht, Bibliotheek, Cultuur, Internet | 0 comments

De bibliotheek de beste en grootste piraat van allemaal

De bibliotheek de beste en grootste piraat van allemaal

De enige reden waarom niet bibliotheken, maar wel sites als The Pirate Bay onder vuur liggen, is dat bibliotheken de content niet efficiënt aanbieden. Dat is in ieder geval de stelling van Zacqary Adam Green in het artikel The Pirate Bay Is The Most Efficient Public Library. Hij zegt, waarbij hij de New York Public Library (met een collectie van 50 miljoen items en een gebruikerspotentieel van 20 miljoen mensen) als voorbeeld neemt:

It begs the question why every author, filmmaker, and musician isn’t up in arms about the New York Public Library’s rampant sharing, while there’s a ton of opposition to the sharing habits of BitTorrent peers who use The Pirate Bay. After all, The Pirate Bay’s community shares significantly less than the New York Public Library: just 1 million items in 2008 (and the collection certainly hasn’t grown 5000% since then). The reason that The Pirate Bay is offensive, and the New York Public Library is not, is because of its efficiency.

[…]

Filesharing sites and services are the most radically efficient public libraries that humanity has ever created. Never before has anything been better at giving the public open access to culture and knowledge. Mission accomplished. Why is this suddenly a bad thing?

Waarmee ik het overigens oneens ben is Green’s stelling dat het gebruik van beide diensten geen directe financiële compensatie voor makers en/of rechthebbenden biedt (los van aankopen of andere verdiensten die een gevolg zijn van het consumeren van informatie). Bibliotheken kopen immers allereerst de items aan en dragen daarna, op basis van jaarlijkse statistieken, een bedrag af voor leenrechtvergoedingen.

Maar los daarvan (en wellicht is de situatie in de VS anders dan in Nederland) raakt Green aan een interessant punt. Efficiëntie en gebruiksgemak is wat voor een groot deel het succes van online diensten bepaalt. De hoeveelheid schitterend online materiaal is daarom niet iets waarvoor bibliotheken hun ogen moeten sluiten, maar waarmee ze proactief aan de slag moeten. Daarom zou het een mooi streven zijn juist de beste en grootste piraat van allemaal te worden. Want The Pirate Bay is weliswaar een grote speler, maar bij lange na niet de enige online bron. Dus waarom deze niet, naast al die andere geweldige aanbieders, koppelen aan bijvoorbeeld de Nationale Bibliotheek Catalogus?

fotobron: fotocommunity

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This