Pages Menu
Categories Menu

Posted by on nov 3, 2012 in Auteursrecht, Bibliotheek, Muziek | 0 comments

Geslaagde lancering Frysk Muzyk Argyf

Geslaagde lancering Frysk Muzyk Argyf

Om het muzikale erfgoed van Fryslân te bewaren en beschikbaar te maken voor iedereen die daarin interesse heeft is enkele jaren geleden besloten hiertoe een project op te zetten: het Frysk Muzyk Argyf. De aanleiding hiervoor was de versnipperde collectie van componist Paulus Folkertsma. Omdat dit een doorn in het oog van Friese muziekliefhebbers was besloot men de fysieke stukken (vaak handgeschreven composities waarvan maar één exemplaar bestond) samen te brengen in een archief bij de muziekbibliotheek van Leeuwarden. In de loop der jaren is deze collectie uitgegroeid tot dé plek waar het provinciale muzikale erfgoed onderdak kreeg.

Echter, omdat het ontbrak aan de bekendheid ervan bij het publiek en hen in staat te stellen ermee kennis te maken, is er zo’n twee jaar geleden een digitaliseringsprogramma gestart en zijn deze stukken nu te vinden op de gisteren officieel gelanceerde website FryskMuzykArgyf.nl. Dit vond plaats tijdens een drukbezocht concert in de Doopsgezinde Kerk van Leeuwarden, waar werken van Friese componisten werden uitgevoerd: Fryske Fynsten. Waar de uitvoerenden en aanwezige componisten uitvoerig en geheel terecht in het zonnetje werden gezet, gold dit niet voor degenen die ervoor hebben gezorgd dat de site nu daadwerkelijk in de lucht is (uitgezonderd Hans Algra, de geestelijk vader van het archief). Maar niet getreurd, want bij deze de namen van de dames en heren die hiervoor hebben gezorgd:

Geerlinde van Dijk: bracht het papieren archief geheel op orde en maakte afspraken met rechthebbenden over opname van de stukken in de website. Hiermee werd de basis voor de compositiedatabase van de website feitelijk gelegd.

Ans de Jong en Janny Roskam: verzorgden vanuit Bibliotheekservice Fryslân de titelbeschrijvingen bij alle stukken (u moet zich voorstellen dat er op dat vlak nog helemaal niets bestond), daarbij terzijde gestaan door Geerlinde van Dijk.

Pictura: verzorgde de digitalisering van alle stukken.

Speak: realiseerde de website en de achterliggende database.

Elisabeth Slager en Keimpe van der Meer: zijn momenteel verantwoordelijk voor het bijhouden van de website.

En dat ik deze administratie zo kon bijwerken komt omdat ik vanuit de muziekbibliotheek van Leeuwarden het project van het begin tot 1 september jongstleden overzag.

[nggallery id=11]

 

 

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This