Pages Menu
Categories Menu

Posted by on nov 1, 2012 in Bibliotheek, Innovatie | 9 comments

De B-reader gaat kansloos zijn

De B-reader gaat kansloos zijn

De Gartner Hype Cycle for emerging technologies maakt inzichtelijk van welke technologische ontwikkelingen verwacht wordt dat ze op de lange danwel korte termijn, of helemaal níet tot wasdom komen. Het overzicht werd tijdens Internet Librarian getoond in de sessie over makerspaces, waarvan je in de afbeelding hieronder ziet dat daarvan (3D printing) heel erg veel wordt verwacht.

Vlak daarnaast staat, prominent op de hoogste piek van de golf, het begrip BYOD (Bring Your Own Device). Verwacht wordt dat deze beweging binnen twee tot vijf jaar tot volle wasdom komt. We nemen dan dus onze eigen apparaten mee, overal waar we gaan, zowel werk als privé. Ikzelf vond dat nogal treffend met in het achterhoofd deze VOBtweet van gisteren, waarin wordt gemeld dat verder onderzoek wordt gedaan naar de B-reader. U weet wel, de e-reader van de bibliotheek. Of deze andere tweet, waarin wordt gemeld dat tweederde van de jongeren lid is van de bibliotheek. Kent u een jongere die géén smartphone, tablet of laptop heeft?

Gartner meldt verder dat zij verwacht dat de strijd om de markt van mobiele apparaten verder gaat toenemen:

Mobile device battles: Mobile experiences eclipse the desktop experience. Consumerization drives tablets into the enterprise. Cloud and mobile are mutually reinforcing trends. Bring your own device trend accelerates. In 2013, mobile devices will pass PCs to be most common Web access tools. By 2015, over 80% of handsets in mature markets will be smart phones. 20% of those will be Windows phones. By 2015, tablet shipments will be 50% of laptop shipments, with Windows 8 in third place behind Apple and Android.”

Ik zou zeggen: betrek de Hype Cycle in het onderzoek en besluit héél snel dat de B-reader kansloos gaat zijn. En richt je dan op wat echt belangrijk is: de inhoud en de content.

Over de Gartner Hype Cycle:

9 Comments

 1. En toch, en toch… durf ik heel voorzichtig een ietwat tegengestelde mening te hebben. Nee, de bibliotheken moeten beslist geen hardwaremakers of -verkopers willen worden. Dat ligt echt veel te ver van ons bed en is te riskant om wijs te zijn. Maar wat zou het goed zijn voor het imago om in de reguliere winkels als de mediamarkt een branded apparaat te hebben liggen. Een apparaat dat is voorzien van relevante content in de vorm van apps (die je op ieder gewenst apparaat kunt installeren) die aan e-lezen een toegevoegde waarde bieden. Een apparaat met een dik vet oranje plectrum achterop in plaats van een aangevreten appel ;-). E-reader of tablet of beide. Want qua e-lezen zullen alle apparaten wel een plek houden op de markt.

  • Ha Peter,

   Mooi dat dat kan, een ietwat tegengestelde mening hebben 😉 Ik begrijp je punt wel, maar het is zo geregeneerd vanuit de bibliotheekwereld. Of, laat ik het anders zeggen: zou het de gemiddelde Mediamarktbezoeker interesseren dat ie kan kiezen voor een reader met content? In de perfecte wereld, ja. Maar ik ben bang dat dat eenvoudigweg niet gaat gebeuren. Zeker met dit soort apparatuur is de keuze gebaseerd op snelheid, vormgeving, etc. De content zet je er later zelf wel op (en die moet dus platformonafhankelijk zijn). Daarom vind ik het veel belangrijker dat er tijd en geld wordt gestoken in het realiseren van díe uitdaging.

   • Een tegengestelde mening. Ja heerlijk -- alleen al omdat het kan :-).

    Ik vind dat we onszelf niet moeten onderschatten. De naam bibliotheek en de bekendheid van “ons plectrum” -- zodra we allemaal die huisstijl op onze websites voeren -- staat als een huis in de Nederlandse maatschappij. Dat durf ik zonder blikken of blozen te zeggen. We stralen kennis, degelijkheid en betrouwbaarheid uit. Aan het woord ‘gezag’ heb ik een hekel. Dit niet alleen (gezegd) omdat ik daar werk ;-). Van talloze verjaardagsfeestjes ken ik het imago dat we bij de meesten hebben nu wel. Enerzijds heeft men nog best een ‘stoffig’ en ‘papieren’ beeld van ons, maar anderzijds telt onze kennis wel degelijk in hoge mate. Niet weinig mensen die in de Mediamarkt komen, zouden een apparaat met onze naam erop zeer geïnteresseerd bekijken en de prijs, uitstraling en specs serieus vergelijken met het andere aanbod. Met name als ze zouden zoeken naar een e-reader, of een tablet als een van de belangrijkste toepassingen daarvoor het lezen van boeken wordt.

    Uiteraard moet ‘ons apparaat’ qua specs tot de betere behoren -- hoeft niet persé koploper te zijn, zolang er maar ieder jaar nieuwe versies komen. En ja, wat er aan software alvast opzit moet voor alle andere platforms ook linea recta beschikbaar zijn. Prijs is niet eens zo belangrijk.

    Waar ik wel bang voor ben, is dat de bibliotheken de intentie hebben om die dingen alleen zelf te willen verkopen. Laat andere winkels òns maar verkopen. Is een goede zaak om onze smoel ook in de Mediamarkt te laten zien.

    • We moeten ons werk in de bibliotheekbranche zeker niet onderschatten, maar op het gebied van e-books en e-readers blijken we tot op heden tot heel weinig in staat. Dat is op zich ook niet zo gek, want als de overheid zich niet sterk maakt voor de bibliotheek, dan zijn wij als branche zeker niet in staat om een vuist te maken tegenover de grote jongens in de uitgeverijwereld.
     En laten we nu niet de fout maken om te veronderstellen dat wij echt een alternatief zouden kunnen bedenken voor wat bedrijven als Apple en Google presteren. Dan zijn we wel erg naïef bezig, zoals dat ook is als je jezelf op de borst gaat kloppen omdat tweederde van de jeugd lid van de bibliotheek is. Een gratis lidmaatschap is gemakkelijk weg te geven, maar onderzoek het werkelijke gebruik van de bibliotheek eens door deze leeftijdsgroep. Hoe vaak zal een doorsnee scholier nog de bibliotheek nodig hebben in vergelijking met zo’n tien jaar terug?

     • Hi Bas,

      waarom zouden wij moeten concurreren met de Apples en Samsungs van deze wereld? Of er een alternatief voor moeten verzinnen? Niemand heeft dat gezegd. Een b-reader zou zelfs een Samsung kunnen zijn. Als er maar een groot plectrum op staat. En als we het ons financieel maar kunnen veroorloven. Iets onderzoeken is trouwens nog steeds niet hetzelfde als iets doen -- maar dat terzijde.

      Ook hoeft zo’n reader niet afhankelijk te zijn van de e-books die wij aanbieden. Iedereen mag kopen/lenen wat-ie wil. maar wij kunnen op zo’n apparaat wel de weg wijzen naar leesclubs bij boeken, recensies, interviews met schrijvers en nog duizend dingen meer -- de oneindige mogelijkheden van linked data.
      Of we kunnen een goed boek aanraden -- midden in de nacht desnoods. Of antwoord geven op een vraag.
      En de scholier zal over tien jaar net zo goed een fijne studeerplek nodig hebben als de honderden studenten die ik hier nu zie.

      Ja, het wordt zwaar voor de bibliotheken de komende jaren. Maar nee, zo pessimistisch ben ik ook weer niet.

     • @7cf70f25b87d1863c282f0c5bc76de54:disqus

      Alles wat je aanhaalt als een reden waarom een B-reader (in wat voor vorm ook) te verantwoorden zou zijn kan evenzo goed functioneren op unbranded apparaten. En die aangehaalde redenen, die allen draaien om inhoud, daar zit ‘m nu juist de crux. Ze zijn er nog niet, of slechts in een heel kleine hoeveelheid, dus er dient geld gestoken in de inzet dáárop, want vriend en vijand is het erover eens dat het digitale domein ook een bibliotheek verdient. Dus laten we alstjeblieft onze energie daarvoor gebruiken en geen discussies voeren of op welk apparaat iets al dan niet (exclusief) aangeboden wordt. De tijd is er niet en ik ben ervan overtuigd dat de vraag er ook onvoldoende zal zijn om het te rechtvaardigen.

      Waar ik eigenlijk heel erg benieuwd naar ben is wie dit onderzoek bij de VOB gaat doen, met welke opdracht en met welk doel. Want daarover is mij in ieder geval niets bekend.

     • Hi Jeroen,

      “redenen voor een b-reader die net zo goed gelden voor een unbranded apparaat”. Ja, en dat is nou precies wat ik bedoel. Ik heb geen idee wat het branden van een degelijke reader/tablet zou kosten. Maar als het kan/verantwoord is: gewoon doen en tussen de rest neerkwakken. Ons produkt tussen die duizenden andere producten bij de Mediamarkt (en de rest).

      Het gaat vrijwel zeker niet lukken om met zo’n apparaat mensen naar de bibliotheek te lokken (om hem daar te kopen). Maar andersom -- ons product in die andere winkels? Zou wel eens heel goed voor ons imago kunnen zijn en wel degelijk kunnen verkopen. Het is zomaar een gedachte -- de basis waarvoor ik hier toch, heel voorzichtig, iets anders durfde te opperen.

      Misschien dat het onderzoek dat aangekondigd werd meer inzicht geeft. Zeker dat onderzoek kan dan geen kwaad.
      Peter

     • @7cf70f25b87d1863c282f0c5bc76de54:disqus

      Daar ben ik ook niet op tegen. Integendeel: dat was ook de gedachte achter de bibliotheek in Spotify (maar dat is dus afgeschoten, blijkbaar niet de juiste weg en doen we het lekker zelf met Muziekwebluister). Maar de bottom line is dat we content moeten bieden om ons te onderscheiden, of om het branden enige invulling te geven. Ik vind daarom dat alle energie daarop gericht moet zijn en niet op een mogelijk eindproduct. Of ligt er wellicht op de VOB-burelen al een kant en klaar businessmodel in de la waarin een heel andere invulling van het concept beschreven staat? Er moet toch íets op papier staan dat een verder onderzoek rechtvaardigt.

      En ik ben overigens blij dat je reageert en een andere (alhoewel we denk ik niet eens zo oneens zijn met elkaar) mening uit. Deed ons aller VOB dat ook maar eens.

     • Een businessmodel zal zeker niet in de la liggen. Daarvoor is het denk ik te veel een spontane oprisping geweest van de betrokkenen.
      Er wordt idd helaas niet veel over gediscussieerd. Op NING was er een korte discussie, wat tweets. Meer niet.

      Maar afijn, we praten verder als het ding in de schappen ligt ;-).

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This