Pages Menu
Categories Menu

Posted by on okt 31, 2012 in Bibliotheek, Innovatie, Mediawijsheid, Netneutraliteit, Open Access | 0 comments

Kans voor de bibliotheek: Open Wireless Movement

Kans voor de bibliotheek: Open Wireless Movement

Wanneer de schoonmaker ’s avonds de deur van een bedrijfspand sluit blijft een leeg gebouw achter, maar dat betekent allerminst dat het draadloze netwerk niet meer functioneert. Datzelfde geldt voor mijn eigen netwerk dat momenteel thuis actief is, maar ongebruikt blijft. Waarom zouden anderen daarvan geen gebruik kunnen maken? Dat is toch vele malen eenvoudiger dan het kunstje nog eens over te doen, getuige dure projecten om bijvoorbeeld stedendekkend draadloos internet aan te bieden.

De Electric Frontier Foundation (EFF) is daarom het project Open Wireless Movement gestart. Dat heeft de volgende ambitie:

1. Tientallen open draadloze netwerken staan tot je beschikking
2. Telefoons, tablets en andere gadgets maken automatisch connectie met deze netwerken
3. Vanuit de deelgedachte is het aanbieden van toegang tot draadloze netwerken voor de hand liggend
4. Het komt de privacy ten goede omdat gebruikers niet worden gekoppeld aan een uniek en constant IP-adres.

Nu is het natuurlijk al zo dat het aantal open netwerken toeneemt, maar vaak is zo dat het volgens de gebruiksvoorwaarden van een internetprovider niet is toegestaan je toegang te delen met anderen. Daarnaast is het niet altijd veilig je verbinding zomaar open te stellen voor derden. Binnen het project krijgen deze aspecten daarom veel aandacht. Onder het kopje Myths and Facts About Open Wireless op de Open Wireless-pagina wordt tevens een aantal veelgestelde vragen beantwoord, zoals “Leidt het delen van mijn verbinding tot beveiligingsrisico’s?” en “Leidt het delen van mijn verbinding tot vermindering van mijn snelheid?

Omdat het zogezegd de ambitie van EFF is de Open Wireless Movement tot een succes te maken zie ik hierbij een kans voor bibliotheken. Het bieden van toegang tot informatie is iets wat niet is gebonden aan openingstijden en met de groei van mobiele communicatieapparatuur neemt ook de behoefte aan snelle verbindingen toe. Daarom zou het een schot voor open doel zijn draadloze netwerken binnen bibliotheken ook buiten het gebouw toegankelijk(er) te maken. Er is immers toch al voor betaald, dus waarom niet eruit halen wat erin zit? Daarnaast zoekt het project personen of instanties die het belang van open draadloze netwerken uitleggen en promoten. Dat leest als een op maat verzonden uitnodiging toch? Om over de link met een onderwerp als mediawijsheid maar te zwijgen. Quick win dus!

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This