Pages Menu
Categories Menu

Posted by on okt 30, 2012 in Bibliotheek, Innovatie, Open Access, Open Source, Social Media, SocialMediaCaster | 0 comments

Bibliotheek als platform, bibliotheek van dingen

Bibliotheek als platform, bibliotheek van dingen

De publicatie Library as Platform van David Weinberger vormt, sinds ik hem las, mijn leidraad van hoe innovatie binnen bibliotheken aan te pakken. Verplichte kost voor elke informatieprofessional. Eigenlijk was het ook een vertaling van hoe ik al dacht over de aanpak, onder andere basaal beschreven in De bibliotheek vormt de context, maar door Weinberger op geweldige wijze verwoord. Ook de filosofie achter SocialMediacaster komt voort uit het idee op deze manier naar bibliotheekvernieuwing te kijken. Weinberger over de bibliotheek als platform:

One aim of this switch is to think of a library not as a portal we go through on occasion, but as infrastructure that is as ubiquitous and persistent as the streets and sidewalks of a town, or the classrooms and yards of a university. Think of the library as co-extensive with the geographic area it serves, like a canopy, or as we say these days, like a cloud.

But there’s another, and I think more important, reason to think about libraries as platforms: it focuses our attention away from the provisioning of resources to the foment those resources engender. A library as platform would give rise to messy, rich networks of people and ideas, continuously sparked and maintained by the library’s resources. A library as platform is more how than where, more hyperlinks than container, more hubbub than hub.

There’s a third reason to think of libraries as platforms. Facebook chose to become a platform because doing so increased its value. As a platform, a library will serve its users better, serve more users, better accomplish its cultural and educational missions, and build a bulwark of value against looming cutbacks. Further, and crucially, a library platform can continuously increase its value by providing access to that which is built on it.

Wat dat aangaat hebben we, voortbordurend op Weinberger’s platformgedachte (in principe een uitwerking van het internet van dingen-concept), het begrip The library of things bedacht. De door ons momenteel in ontwikkeling zijnde applicatie ExplorApp (een mobiele SocialMediaCaster-applicatie) gaat hiervan een uitwerking zijn. Maar binnen dit bredere denkkader (want dat is het momenteel nog) willen we samen met iedereen die hierover een idee heeft gedachten uitwisselen. Want wat houdt deze dingenbibliotheek precies in? Wat zijn valkuilen en mogelijkheden?

Hieronder allereerst de keynote van David Weinberger zoals gehouden tijdens Internet Librarian en daaronder de Branch-discussie over de bibliotheek van dingen. Ik nodig jullie van harte uit hierover een mening te ventileren, dus Ask to join!

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This