Pages Menu
Categories Menu

Posted by on sep 19, 2012 in Auteursrecht, Netneutraliteit, Open Access | 0 comments

Wie levert eigenlijk waarde? #picnic12

Wie levert eigenlijk waarde? #picnic12

Het was een tot de verbeelding sprekend voorbeeld van Tim O’Reilly gisteren in zijn voordracht op Picnic: als TV-kijker betaal je een bedrag voor toegang tot aanbod en een deel daarvan betaalt de TV-aanbieder/kabelaar aan de makers van content. Als internetgebruiker doe je hetzelfde: je betaalt de aanbieder voor toegang tot het web, maar die aanbieder vind het heel normaal dat de contentleverancier ook zou betalen om zijn materiaal gezien en gehoord te krijgen (zomaar een voorbeeld daarvan hier). Wanneer je naar het overgrote aandeel van user-generated content op Youtube kijkt is dat eigenlijk heel vreemd. Waarom zou een tussenpartij, die al financieel gecompenseerd wordt door ons als consument, moeten verdienen aan een groep aanbieders die volgens O’Reilly deel uitmaakt van de zogenaamde ‘sharing economy’ en in veel gevallen helemaal niet bezig is met de vraag “hoe(veel) verdien ik aan mijn gedeelde content? Er is dus sprake van een heel andere verhouding tussen makers, tussenpartijen en gebruikers. In het geval van de zo gewenste aanpassing van het auteursrecht aan deze nieuwe realiteit is het dus eerst van belang onderstaande quote van O’Reilly ter harte te nemen.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This