Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 18, 2012 in Bibliotheek, Mediawijsheid, Social Media | 5 comments

Facebook in de bieb? Niet blindstaren, maar doen

Facebook in de bieb? Niet blindstaren, maar doen

Dat was wel even slikken afgelopen week bij dat journaalitem over een New Yorkse Facebookcursus in een bibliotheek. En ook ik kon het niet laten NOS Nieuws te wijzen op hun blinde vlek en dat ze voor datzelfde onderwerp ook naar een Nederlandse bieb hadden kunnen afreizen. Later bleek dat het een gekocht item betrof en er geen correspondent ingezet was om dit ‘nieuws’ te brengen. Komkommertijd op z’n best dus. Ik zie echter collega’s die er zich als een pitbull in hebben vastgebeten en zich vertwijfeld afvragen hoe het in vredesnaam toch zover gekomen kon zijn. We vertellen ons verhaal niet goed, luidt het credo. En er is landelijke regie nodig om deze vertelrol van de bibliotheek te kunnen realiseren. Want zo’n fout als deze, die mag toch niet meer gemaakt worden.

Toe nou toch beste mensen, waar gaat het nou om? Blijven we ons wentelen in zelfbeklag en verwachten we dat de oplossing ervoor uit de hogere regionen komt? Of kijken we naar wat al doen op social mediagebied en de successen die we daarmee boeken? Uit eigen ervaring, maar ook uit van anderen, blijkt namelijk dat ‘onze’ Facebookcursussen voor senioren gewaardeerd en goedbezocht zijn. En in ons voordeel speelt dat de senior langer leeft. We hoeven alleen maar te hopen dat deze nog lang mediaonwijs blijft, waardoor alle ingrediënten voor een vruchtbare toekomst voor het oprapen liggen. Wat willen we nog meer? Verbeter je product of, mocht het nog niet aanbieden, zet er op in (mits je er achter staat natuurlijk).

Maar vooral: doe het zélf en wacht niet op een groen licht van deze of gene commissie. Die heb je voor dit soort praktisch en ontzettend laagdrempelig aanbod namelijk helemaal niet nodig. En aangezien de sleutelprojecten al bepaald zijn en dit onderwerp deze status ontbeert is het ijdele hoop te verwachten dat dit ineens gaat goedkomen. Handen uit de mouwen dus en je niet op de kast laten jagen door een ‘misser’ uit Hilversum.

afbeeldingenbron: Geheugen van Nederland

5 Comments

 1. Dat hier nog niemand wat over gezegd heeft.
  Ik ben het met je eens. Daarom ook mijn reactie op je gelinkte tweet. Marketingmensen zitten er van boven op. Bibliotheekmensen bedoel ik van onderen op. Marketingmensen bepalen plannen voor een jaar, anderhalf jaar van tevoren. In een jaar, zelfs een half jaar, kan er ongelooflijk veel veranderen in deze business.
  Als ik in een betere situatie (vaste plek, geen onzekere toekomst) zou zitten, zou ik het zeker oppakken. Een tijdje geleden had ik een klant, een oudere dame, die niet wist hoe ze berichten moest verwijderen van Facebook. Ik heb haar daar gelukkig mee kunnen helpen als bibliothecaris.
  De kansen zijn er en moeten genomen worden.
  En ja, ik moest wel uitzoeken hoe het zat met het bericht, want mensen maakten zich er te druk om. Druk maken om niets. Is nergens voor nodig. 😉

 2. Bibliotheken zouden ook wat meer met bewegend beeld moeten doen op hun website, dan loop je de kans meer te worden opgemerkt door beeld gerichte media. Men is nog tezeer gefocust op geschreven teksten met af en toe een foto, terwijl je voor je berichtgeving, je promotie in de keuze van de meest geschikte vorm ook videoopnames mee zou moeten nemen. (Je hebt er ook geen dure studio’s meer voor nodig). Ik pleit hiervoor al jaren bij mijn organisatie, dat begint nu een beetje te komen.

 3. Voor alle duidelijkheid: ik pleit niet voor centrale regie bij het organiseren van activiteiten. Ik heb een pleidooi gehouden voor een centrale PR vanuit de branche. Dat is heel iets anders.

  Natuurlijk moet elke bibliotheek vooral zijn eigen activiteiten/cursussen/workshops organiseren. Op de manier die past bij zijn eigen bibliotheek. Maar ik vind ook dat we ons als branche beter moeten profileren. De activiteiten van een individuele bibliotheek zijn interessant voor een lokale krant, als je de landelijke publiciteit wil halen moet je je op landelijk niveau presenteren. Een journalist gaat op zoek naar iemand die namens “de bibliotheek” het woord voert, die heeft helemaal geen boodschap aan de manier waarop wij dat georganiseerd hebben met basisbibliotheken en PSO’s etc. Die wil gewoon iemand spreken met een goed verhaal. En dat verhaal hebben we op individueel niveau prima voor elkaar maar op landelijk niveau merk je daar weinig van. En dat vind ik jammer.

  • Ik begreep je punt Jeanine en in algemene zin ben ik het met je eens. Aan de andere kant is de media denk ik niet op zoek naar een ‘grote’ activiteit, maar naar bijzonderheden. Dat is denk ik ook de reden dat jij met de Airport Library resultaat boekt. Men is geïnteresseerd in bevlogenheid en dat spreekt uit een persoonlijke drang en niet uit een algemeen PR-beleid. In een eerdere betrekking heb ik gezien hoe dat werkt: ik heb gewerkt bij een locatietheatergezelschap in Drenthe dat een strokasteel van 10.000 balen bouwde, waarmee in het dorp Veenhuizen ineens een podium ontstond. Dat bouwsel, gecombineerd met een goed verhaal, leidde tot een item in het Acht Uur Journaal en aandacht in alle grote kranten. Ik denk dus dat we moeten focussen op lokale kwaliteit en alleen maar kunnen hopen dat het opgepikt wordt. De kans dát het gebeurt is echter in alle gevallen klein.

   • De kans dat je “het nieuws” haalt is inderdaad klein, maar die kun je wel vergroten door daar gericht actie op te ondernemen. Of door adequaat te reageren als een kans zich voordoet. Zoals wanneer het NOS journaal zomaar spontaan een item over bibliotheken gaat maken…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This