Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 2, 2012 in Auteursrecht, Bibliotheek, Internet, Mediawijsheid, Open Access | 0 comments

Legaal downloaden of lenen? Draag bij!

Legaal downloaden of lenen? Draag bij!

Op de website van Bibliotheek Schiedam heeft Marcus Bergsma een tekst geplaatst (complimenten daarvoor!) die antwoorden geeft op de prangende vraag

Wanneer is het legaal en wanneer is het illegaal muziek, films, games en boeken van het internet te downloaden?

Kort na het plaatsen ontpopte zich op Twitter een mooie discussie over enkele onduidelijkheden en hiaten in de tekst. Ook zijn er links toegevoegd naar sites en services die klanten kunnen gebruiken om te voorzien in hun informatiebehoefte. Wil je bijdragen aan deze tekst? Dan kan via dit Google Doc. Hieronder de meest actuele versie (en vul hier voor je eigen bibliotheek natuurlijk andere links dan die van Schiedam in).

Legaal downloaden of lenen?

Wanneer is het legaal en wanneer is het illegaal muziek, films, games en boeken van het internet te downloaden?
Via de Bibliotheek Schiedam heb je de beschikking over miljoenen boeken, films, games en andere media, maar soms is het makkelijker en sneller bijvoorbeeld een film te downloaden via een nieuwsgroep, speciale website of met behulp van torrents. Het is soms niet helemaal duidelijk wanneer dit legaal, of illegaal is.

Op het moment van schrijven is het toegestaan films, muziek en boeken te downloaden mits het voor eigen oefening, studie of gebruik is. Je mag dus boeken, muziek en films downloaden en die zelf bekijken en beluisteren, maar bijvoorbeeld niet een gedownloade film vertonen in de kantine van je voetbalclub. Je mag de gedownloade muziek en films niet verspreiden onder je vrienden en ook niet uploaden (zelf op een website plaatsen of beschikbaar stellen op netwerken voor bestandsuitwisseling zoals Bittorrent, cyberkluizen of nieuwsgroepen.

Zie voor meer informatie over dit onderwerp in de Nederlandse wetgeving de link onderaan deze pagina.

Algemeen

Via Google kan je eenvoudig zoeken op bestandsformaten door de hiervoor geldende extensies te gebruiken. Denk daarbij voor media aan bijvoorbeeld .pdf, .epub, .mp3, .avi etc. Dit doe je door in het zoekvenster van Google bijvoorbeeld in te geven:

“gerard reve” “de avonden” filetype:pdf

Dit leidt tot ruim 800 treffers voor het betreffende boek.

Films

Muziek

  • Via onze catalogus heb je de beschikking over muziekcd’s -en dvd’s.
  • Geef je op voor Leendirect en krijg de beschikking over de miljoenen titels uit de Centrale Discotheek van Rotterdam.
  • Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kun je vinden op Computeridee.nl
  • Binnen de bibliotheek is het mogelijk gebruik te maken van de streaming service van de Centrale Discotheek Rotterdam, Muziekweb.
  • Via streaming-services als Spotify en Grooveshark kan je met een freemium model luisteren naar muziek. Dit betekent dat gratis luisteren mogelijk is, maar dat daarbij bepaalde beperkingen gelden die niet opgaan voor betaald gebruik. Denk daarbij aan verschil in luisterduur of de aanwezigheid van reclame.
  • Via services als Bandcamp of Soundcloud is het mogelijk alle muziek streaming te beluisteren. De maker beslist zelf of het is toegestaan, al dan niet tegen betaling, materiaal te downloaden.
  • Via publieke domeinwebsites als Free Music Archive of Open Music Archive, of het bronnenaanbod op OpenBibliotheken.nl.

Games

  • Via onze catalogus (en dankzij de koppeling met vele andere bibliotheken) heb je de beschikking over games voor de xbox360, Nintendo DS, WII en Playstation III.
  • Het is niet toegestaan games te downloaden, of te kopiëren voor eigen gebruik.

Boeken


Link naar wet en regelgeving op wetten.nl

Link naar de website van Raymond Snijders

Spoedcursus auteursrecht op Iusmentis.nl

Deze tekst is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie


Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This