Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jul 24, 2012 in Auteursrecht, Bibliotheek, Innovatie, Open Access | 2 comments

Poll: Een bibliotheek-ereader, een goed idee?

Poll: Een bibliotheek-ereader, een goed idee?

In de vandaag gepubliceerde strategische agenda 2012-2016 De bibliotheek levert waarde is een drietal sleutelprojecten opgenomen, waarvan er eentje mijn wenkbrauwen fors deed fronsen: de Nationale B-reader:

Sterke merken zijn in staat om hun klanten individueel te raken in hun interesses en behoeften. De Bibliotheek is overal waar haar klanten zijn en sluit aan bij communities of interest, online en offline. De landelijke merkidentiteit van de Bibliotheek biedt kansen om (potentiële) klanten te bereiken met een consequente, aansprekende propositie. Wij kiezen voor diensten en marketing die dicht op de huid komen van de klant. In goed overleg met de Nederlandse uitgeefwereld en in samenwerking met een toonaangevende producent van consumentenelektronica komt de Bibliotheek met de B-reader. Deze e-reader draagt ons beeldmerk en biedt leden allerlei voordelen (korting op aanschafprijs e-reader, voorgeladen collectie e-books,
toegang tot primeurs). Hieraan gekoppeld zetten we nieuwe abonnementsvormen in de markt.”

De e-reader. Ikzelf heb er geen, want digitaal lezen kan ik ook op m’n laptop, smartphone of tablet. Een aangezien deze reeks apparaten reeds voorziet in al m’n andere digitale behoeften is er dus geen enkele propositie die me kan verleiden wel een e-reader aan te schaffen. En zo om me heen kijkend in m’n directe omgeving ken ik eigenlijk niemand wie wel een e-reader heeft. Dat roept dus de vraag op waarom het volgens de opstellers van de strategische agenda wel een speerpunt zou moeten zijn. Dus:

2 Comments

 1. Ik denk dat een e-reader zoals de NOOK of Kindle fire voor de bibliotheek wel een mooie toevoeging kan zijn. Een relatief goedkope en goede tablet gebaseerd op het Android besturingssysteem met een bibliotheeksausje er overheen en verschillende bibliotheekapps die direct gekoppeld zijn aan diensten die de bibliotheek biedt.

  Natuurlijk wel onder de voorwaarde dat:
  Het een hoogwaardige tablet is (goed scherm, goede performance, goede accu etc).
  Waarop gebruikers ook hun eigen apps kunnen installeren en eigen content (eigen epub, mp3, avi, mpg etc bestanden) kunnen toevoegen.
  Waarbij het gebruikers vrij staat om het apparaat (voor eigen risico) kunnen jailbreaken/rooten.
  Waarvan alle bibliotheekmedewerkers een zelfde tablet hebben en hiermee kunnen lezen en schrijven en gebruikers tot op het uiterste detail kunnen ondersteunen in het gebruik hiervan.
  Waarbij niet allen boeken, maar ook andere content (muziek, films, series, apps ed.) ontsloten/uitgeleend kunnen worden.

  Daarnaast moeten de speciale apps en de functionaliteiten die de tablet biedt (waar mogelijk) ook door middel van apps of een webapp aangeboden aan gebruikers met een iPad of Android tablet.

  Ik zie hier wel mogelijkheden in, maar wij moeten wel waken voor:
  Het doen van teveel consessies aan fabricanten, leveranciers en uitgevers.
  Het kiezen van een partner die niet groot en betrouwbaar genoeg is. Iliad en Bebook zijn b.v. failliet gegaan maar boden ook dit soort systemen aan en er zijn genoeg chineese plastic tablet leveranciers die relatief slechte kwaliteit maar bijzonder goedkope tablets produceren.
  Het leveren van een niet goed getest, slecht geprogrammeerd, niet werkende Android versie.

  Veel uitdagingen, maar wel een gewaagde idee waar wel toekomst in kan zitten en nieuwe diensten mogelijk maakt (b.v. richting onderwijs).

  • Hoi Jeroen,
   Ik ben idd uitgegaan van een reader zoals we die nu kennen. Jij beschrijft een tablet in optima forma, wat toch een heel ander ding is. Ik vraag me daarbij af of bibliotheekkoppelingen of apps een toegevoegde killerfunctionaliteit zijn die men ertoe brengt te kiezen voor de BReader en niet voor een fabrieksvariant. Ik ben dus erg benieuwd naar de specificaties etc. van het apparaat.

   Mvg,

   Jeroen

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This