Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jul 13, 2012 in Innovatie, Internet, Privacy | 3 comments

Inspiratie opdoen bij Digital Disruptions

Inspiratie opdoen bij Digital Disruptions

Rusty old style floor drain used as a shower drain, butterfly screw with metal and rubber plug, plumbing problems, Broadview, Seattle, Washington, USACreative Commons License Wonderlane via Compfight

Naar buiten treden, dat is waar bibliotheken naar mijn mening behoefte aan hebben. Dat was de reden voor mij vanmiddag, op mijn vrije dag, aan te schuiven  bij Digital Disruptions. De basis van dit evenement, dat plaatsvond bij Waag Society in Amsterdam, is bedacht door de Franse denktank Fing en heeft als doelstelling digitale vraagstukken te identificeren en hierbij betekenisvolle oplossingen te bedenken. Hiertoe worden workshops georganiseerd waarbij mensen uit allerlei takken van sport (bedrijfsleven, studenten, non-profits, wetenschappers) samenkomen om in kleinere groepjes antwoorden te formuleren.

Ik kwam terecht in een groepje dat begeleid werd door Deborah Carter (Picnic) en waarin ook iemand uit het bankwezen, een journalist, een wetenschapper en een onderzoekster zaten. Deze uiteenlopende achtergronden leidden vanzelfsprekend ook tot een veelvoud aan verschillende technologische vergezichten. Deze moesten echter in een aantal stappen worden toegespitst op een uiteindelijk product of dienst. Zo kon het zijn dat ik samen met Hortense Koster, uitgaande van het vraagstuk privacy, de dienst Privacy Scrambler bedacht. Hierbij gingen we uit van het geven dat eenmaal ‘weggegeven’ privéinformatie onherroepelijk weer wordt teruggehaald. Daarbij hadden we aanvankelijk het beeld voor ogen van een kolkend doucheputje, waarin alle ongewenste privégegevens voor altijd weggespoeld zouden worden. Dat bleek echter wel erg radicaal, waarop we bedachten dat het wel mooi zou zijn dat je ook weer informatie aan het internet zou kunnen teruggeven, waarmee dus curatorschap van eigen privacy ontstaat.

Andere voorstellen waren onder andere Team Do It Together, waarbij het DIY-principe wordt vertaald naar een filmmaker die op zoek gaat naar mede-enthousiastelingen om een film te produceren en een tool om aan te geven wat er met je online data gebeurt wanneer je komt te overlijden. Alle projectvoorstellen worden nu door Fing bekeken en een aantal ervan vormt tijdens het aankomende Picnicfestival de basis voor een verdere stap. Het zou natuurlijk erg leuk zijn wanneer Privacy Scrambler daartoe behoort, maar de grootste winst is al behaald: een heerlijke brainstormmiddag met mensen die ik nooit eerder ontmoette.

Maar: waar waren nu die andere bibliotheekcollega’s?

 

3 Comments

  1. Helemaal ‘my cup of tea’ dus… volgende keer niet vergeten mij mee te vragen;-)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Welke digitale ontwikkelingen gaan ons leven écht veranderen? - Muziek & de bibliotheek - [...] maanden geleden nam ik deel aan een sessie in Amsterdam en ben voornemens ook aankomende maandag bij Picnic erbij…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This