Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jul 8, 2012 in Auteursrecht, Bibliotheek, Open Access | 2 comments

Scholier start ‘illegale’ bibliotheek

Scholier start ‘illegale’ bibliotheek

Voer voor @iusmentis of @cthijm? Mocht het allemaal waar zijn dan is het ronduit schokkend: een Amerikaanse kostschooldirecteur vaardigde een lijst uit met klassieke literatuur waarop een leesverbod rustte. Dit maakte echter een positieve tegenreactie van een scholier los: zij (?) zette een privébibliotheek op vanuit een locker, maar vraagt zich af of dat wel toegestaan is. Interessante vraag: gaat lokaal beleid boven algemeen belang? Het voorval is al enkele jaren oud, maar ik stuitte erop dankzij dit blog.

 

2 Comments

  1. Lijkt me auteursrechtelijk weinig nieuwswaarde hebben. Het is een sneu geval van censuur waar een (prive, commerciele) onderwijsinstelling het lezen van bepaalde boeken verbiedt. Juist omdat het een gesloten en commerciele instelling is kan zo’n school dat ook besluiten volgens mij. Moreel verwerpelijk mijns inziens maar niet illegaal.

    Die scholiere is niet illegaal bezig omdat zij geen bibliotheek mag runnen vanuit een eigen kastje maar omdat ze de schoolregels overtreedt. Als ze zelf de boeken gekocht heeft dan mag ze die gewoon uitlenen, verkopen of jawel, in de fik steken om maar een relevante Fahrenheit 451 referentie er tegenaan te gooien. De rechten zijn uitgeput op een fysiek exemplaar.

    Het zou wel interessant zijn als ze ebook versies van die boeken verspreidde maar dan hoef je je ook niet af te vragen hoe dat precies zit natuurlijk.

  2. Een leesverbod lijkt me juridisch aanvechtbaar.
    Je eigen bibliotheek illegaal noemen is gewoon slimme marketing.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This