Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jun 15, 2012 in Auteursrecht, Bibliotheek, Innovatie, Internet, Open Access, OpenBibliotheken, Technologie | 0 comments

Zoeken in OpenBibliotheken met Google CSE

Het gecrowdsourcete brondocument op OpenBibliotheken vinden we het belangrijkst. Tot op heden was dat echter nog niet doorzoekbaar. De huidige zoekfunctie op de site leidt naar één geselecteerde bron per categorie en is wat dat betreft slechts bedoeld als een voorbeeld. Gisteren wees Michel Wesseling echter op Google Aangepast Zoeken als alternatief voor deze leemte. In de trein terug naar Leeuwarden bekeek ik dat eens en bracht ons brondocument in als te doorzoeken url’s. Dit bleek kinderlijk eenvoudig en bood gelijk resultaat (zie hieronder).

De ontwikkeling van een geheel custom zoekfunctionaliteit voor de inmiddels 325 opgenomen bronnen staat echter nog steeds op stapel. Daaraan verandert de Google zoekfunctie niets, want indexeren van sites waarvan je geen eigenaar bent is niet toegestaan. Omdat we dit (het indexeren) wel erg belangrijk vinden, zal dat een belangrijk onderdeel uitmaken van de te ontwikkelen zoekfunctie. We willen daarbij zorgvuldig omgaan met zowel de eigenaars en beheerder van de sites en natuurlijk het materiaal. Maar vooralsnog is er dus een tussenstap mogelijk. Mooi, die vrij te gebruiken technologie!

Loading


Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This