Pages Menu
Categories Menu

Posted by on mei 13, 2012 in Internet, Muziek | 0 comments

iSoul: hernieuwde kennismaking met Soulseek

iSoul: hernieuwde kennismaking met Soulseek

Het is eigenlijk hét instrument waarmee ik mijn digitale muziekcollectie opbouwde: Soulseek. Dit klassieke peer-to-peer programma kwam op nadat Napster ter ziele ging, maar Bittorrent als protocol eigenlijk nog niet echt van de grond gekomen was. Het mooie van Soulseek was dat er muziek werd uitgewisseld door echte liefhebbers. Een begrip als leechen (wel nemen, maar niet geven) kwam daarom weinig voor. Het stond er daarom ook om bekend dat het, in tegenstelling tot tools als Kazaa of Limewire, niet overspoeld werd door nepcontent van platenmaatschappijen. En het is waarschijnlijk de reden waarom het netwerk ongemoeid is gelaten. De afgelopen jaren gebruikte ik het echter nauwelijks, omdat een protocol als dat van Bittorent veel effectiever is en de downloadsnelheden van de gemiddelde cyberlocker over het algemeen een stuk hoger.

Een andere reden was dat er eigenlijk nooit sprake was van een goed werkende client voor de Mac. Er waren immer workarounds of slecht onderhouden apps voor nodig. Dat laatste lijkt nu echter veranderd, want van de week werd ik door Edgekompaan Arthur gewezen op iSoul. Weliswaar verkeert het programma nog in een alphastadium, maar het potentieel is er wel degelijk. Alle functies die Soulseek tot een prettig programma maakte zijn aanwezig: chatten in genre-gerelateerde ‘rooms’, aanmaken van vrienden en de mooiste functie van Soulseek: het scannen van iemand’s muziekverzameling. Dat laatste zorgt steevast voor de meest bijzondere ontdekkingen en is daarmee de reden van waarmee ik deze post begon: Soulseek stond aan de basis van mijn digitale muziekverzameling, omdat je onverwachts kon stuiten op briljante muziek. In mijn geval betekende het dat ik bijvoorbeeld kennismaakte met veel obscure wereldmuziek. Ik durf ook wel te beweren dat ik bij elke wekelijkse uitzending van Edge put uit via Soulseek verzameld materiaal.

Het screenshot hierboven, waarmee ik binnen iSoul chat met ene aezy, is ook wel aardig om even te duiden. Ik zocht muziek van het geweldige Duitse label Trikont en vond een gebruiker die daarvan een uitputtende verzameling had opgebouwd. Wat wekte mijn verbazing toen die gebruiker voornoemde Arthur bleek te zijn. Geeft maar weer aan hoe dorps en daarmee vertrouwd Soulseek, óók na al die jaren, nog steeds is.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This