Pages Menu
Categories Menu

Posted by on apr 23, 2012 in Auteursrecht, Bibliotheek, Internet, Mediawijsheid, Netneutraliteit, Open Access | 2 comments

Enquete bibliotheek en ACTA: grootste bedreiging is vrije toegang tot online collecties

Enquete bibliotheek en ACTA: grootste bedreiging is vrije toegang tot online collecties

Deelnemers aan de petitie internetvrijheid en bibliotheken hebben wij onlangs gevraagd een enquete in te vullen. De uitkomsten daarvan zijn hieronder te bekijken. Opvallend is een aantal zaken. Ten eerste is er een vrij grote groep die behoefte heeft aan meer informatie over het onderwerp. Ten tweede wordt de mogelijke beperking tot de vrije toegang tot online collecties gezien als de grootste bedreiging van wetgeving als SOPA en ACTA. Daarnaast zouden bibliotheken zich volgens de deelnemers actiever moeten opstellen als pleitbezorger van internetvrijheid. Op de vraag of deelnemers daarin zelf een rol moeten vervullen komt geen eenduidig antwoord. Zij die aangaven hierin wel een persoonlijke verantwoordelijkheid te voelen haalt een aantal voorbeelden aan hoe dat eruit zou kunnen zien:

  1. “Ik schrijf soms over dit onderwerp”
  2. “Ik publiceer, verwerk het in gastcolleges en keynotes”
  3. “Met iedereen in discussie gaan over de gevolgen van deze ontwikkelingen”
  4. “Attenderen op de noodzaak van dit debat met klanten, medewerkers, uitgevers en andere partijen”
  5. “Ik heb nog geen echt beeld van mijn bijdrage, maar Nee antwoorden kan echt niet. Ik zou eventueel met een visueel oog kunnen kijken naar (een deel) van de materie met als doel het onderwerp dichter bij de kijker thuis te brengen. Enerzijds is het prachtig dat jullie je geroepen voelen dit onderwerp op te pakken; anderzijds ligt het risico op de loer dat mensen dan denken dat Jeroen en Edwin het al regelen (ook al willen jullie dit helemaal niet uitstralen!) Ergens moet er in de bibliotheken een stem opgaan dat het niet nodig is te wachten op de VOB’s maar dat ieder een bijdrage kan hebben. Misschien een visueel manifest, denk ik nu …”
Er lijkt dus nog genoeg te doen om de stem van bibliotheken in het debat veel krachtiger te laten klinken. Enigszins geruststellend daarbij is dat een aantal collega’s voor zichzelf een rol weggelegd ziet daaraan een bijdrage te leveren. Ik ben benieuwd waarnaar daat concreet gaat leiden.


2 Comments

  1. Hi Jeroen, leuk om mijn bijdrage terug te lezen ūüėČ Ben me vandaag verder gaan verdiepen in ACTA¬†om te kijken waar mijn visuele bijdrage zou kunnen¬†liggen. Al klikkend kwam ik deze tegen¬†http://www.youtube.com/watch?v=bAkpsRLESWk¬†Ken je die al? Ik vind het er goed in uitgelegd (wilde dat ik hem zelf had gemaakt ;-)). Ook goed om ons te realiseren is dat¬†we voorbereid moeten zijn op volgende stappen: “To understand the future before it happens”.¬†

    Wat ik me verder afvroeg: Heeft de enquete opgeleverd waar je op gehoopt had? Wat vind je van de uitkomst?

    Groetend, Marina

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This