Pages Menu
Categories Menu

Posted by on apr 7, 2012 in Auteursrecht, Bibliotheek, Innovatie, Internet, Netneutraliteit | 0 comments

Lessig roept op tot bewustwording

Lessig roept op tot bewustwording

In een interview op Mashable, SOPA 2.0: Why the Fight for Internet Freedom Is Far From Over, wordt Lawrence Lessig een aantal vragen inzake SOPA en het vervolg ervan voorgelegd. De boodschap van Lessig is helder: deze strijd is gewonnen, maar de oorlog niet. Om te voorkomen dat SOPA-gerelateerde wetgeving in de toekomst toch gerealiseerd wordt is volgens hem georganiseerd maatschappelijk protest noodzakelijk. Maar daarvoor is goede voorlichting noodzakelijk. Onderstaande vraag en dito antwoord uit het interview vond ik daarom het meest illustratief

Children are growing up online, but with little knowledge of the Internet’s open-source origins. Does that give the “powers that be,” so to speak, the opportunity to reinvent the Internet as a more restricted environment?

Yeah, I do. I think as people experience code-based control of sites like the iTunes Music Store or Facebook and begin to take for granted the way these controls work, they think less about how things could be different.

We need to fight against this lack of awareness. Inside these entities — like Facebook — there have to be much stronger organizational methods [that let] people push this idea. These systems that are controlling behavior have been baked into the tech, and they could be baked differently.

I think the resistance to this will continue to be grassroots — organizations like the Electronic Frontier Foundation have been great in facilitating that.”

Terugblikkend op LibCamp en één van de sessies die ik daar bijwoonde, Bibliotheken en het maatschappelijk debat, ligt hier een uitgelezen mogelijkheid voor bibliotheken om een rol te spelen. Maar daarvoor dient eerst het debat bínnen onze instellingen op gang te komen en daaraan schort het schromelijk. Dat was in ieder geval de conclusie van voornoemde sessie. Hoopgevend in dat geval is de positieve respons op OpenBibliotheken.nl. Als we daarmee in ieder geval de discussie omtrent netneutraliteit en auteursrechten binnen bibliotheken wat op gang kunnen brengen is een deel van onze missie bereikt.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This