Pages Menu
Categories Menu

Posted by on mrt 20, 2012 in Bibliotheek, Innovatie, Mediawijsheid, Social Media, SocialMediaCaster, Technologie | 0 comments

Op één dag driemaal genomineerd voor biebinnovatieprijzen!

Het was een feestelijke middag vandaag, want als Stichting Bibliotheken Midden-Fryslân werden we genomineerd voor drie bibliotheekvernieuwingsprijzen: de jury- én publieksprijs van de Digitale Bibliotheek van het Jaar 2012 en de IPON Mediawijzer.net Award. Van twee van de genomineerde projecten heb ik het genoegen projectleider te zijn, SocialMediaCaster en het Frysk Muzyk Argyf. Het derde genomineerde project, De Boekendeler, wordt gedragen door een aantal belezen collega’s. Mijn bijdrage daarin is beperkt tot het in de aanloopfase ertoe adviseren over het gebruik van WordPress. Hieronder een korte omschrijving van de projecten, waarbij SocialMediaCaster opgaat voor de prijzen van zowel Digitale Bibliotheek als IPON. Volgende week woensdag en donderdag worden de uitslagen bekend. Voor de publieksprijs kan nu worden gestemd, dus gewoon DOEN!

SocialMediaCaster
Wanneer het gaat om het samenkomen van de analoge en digitale bibliotheek is SocialMediaCaster (SMC) een mooi voorbeeld van hoe dat eruit zou kunnen zien. Op basis van herkenning van barcode of rfid-chip van een fysiek bibliotheekitem zoekt SMC naar titelinformatie in het bibliotheekcatalogussysteem. Deze informatie vormt vervolgens een zoekopdracht op sociale media en de resultaten daarvan (foto’s, filmpjes, teksten) worden op een touchscreeninterface aan de gebruiker getoond. Alles gebeurt in realtime en resulteert in de digitale verrijking van een analoog item.

Momenteel werken we aan versie twee van SMC, SocialMediaCaster Connector (een project dat in 2012 wordt afgerond). Binnen het project wordt een systeem ontwikkeld waarmee catalogussystemen van schoolmediatheken en bibliotheken in de buurt met elkaar in verbinding staan. Met dit systeem kunnen leerlingen op basis van geautomatiseerde zoekopdrachten op sociale mediaplatforms de gevonden zoekresultaten (gerelateerde bronnen) controleren op beschikbaarheid in de collectie van de mediatheek op school én in de collectie van bibliotheken in de buurt van de school.

Frysk Muzyk Argyf
In Leeuwarden is de oudste muziekbibliotheek van het land gevestigd. Dit heeft er onder andere toe geleid dat in de loop der jaren een uitgebreide collectie bladmuziek van Friese componisten is verzameld. In deze collectie bevinden zich honderden bijzondere en kwetsbare originelen van composities. In 2011 is gestart met het project Frysk Muzyk Argyf dat zich richt op de digitalisering van deze collectie en het ontsluiten van deze stukken op een website. Het heeft als doel deze werken voor geïnteresseerden beschikbaar te maken, in het bijzonder uitvoerenden en onderzoekers. Naast het digitaliseren en ontsluiten is er ook erg veel werk gestoken in het beschrijven van de werken (dat was nooit gebeurd) en het maken van afspraken met rechthebbenden. Nu het verleden is bijgewerkt wordt de focus verlegd naar actuele (jonge) componisten. Deze site gaat binnen enkele weken live. Bovenstaande link leidt nog naar de previewversie van de site.

Boekendeler
Waar bovenstaande twee projecten een serieuze financiële ondersteuning nodig hadden is Boekendeler een mooi voorbeeld van een initiatief ‘van onderaf’ dat ook als zodanig wordt gerealiseerd. Op de website Boekendeler worden wekelijks nieuwe aanbevelingen van interessante, leuke, leerzame of ontroerende boeken door enkele medewerkers van Bibliotheken Midden-Fryslân geplaatst. Naast deze boekbesprekingen bevat De Boekendeler ook verwijzingen naar andere online boekenclubs, websites met informatie over romans met bepaalde onderwerpen of genres etc.


Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This