Pages Menu
Categories Menu

Posted by on mrt 19, 2012 in Internet, Social Media | 1 comment

#verdiepdingen (28): crowdsourcing en crowdfunding

Op mijn blog besteedde ik al meermaals aandacht aan het crowdfundingplatform Kickstarter. Een uitermate succesvol project daarop dat goed kan aansluiten bij het muziekbibliotheekwerk is het Beethovenproject van MusOpen. Doelstelling daarvan was het verzamelen van donaties om een professioneel orkest alle symfonieën van Beethoven te laten uitvoeren, zonder vervolgens aanspraak te maken op de rechten. De gerealiseerde opnames komen op die manier kostenloos ten goede aan iedereen die ze wil gebruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan filmmakers die de muziek willen gebruiken voor een soundtrack, maar niet de middelen hebben de rechten te betalen voor muziek die in principe allang buiten het auteursrecht valt. Inmiddels heeft het symfonieorkest van Praag de opdracht gekregen de opnames te gaan maken.

Wanneer ik kijk naar het Frysk Muzyk Argyf dat zeer binnenkort live gaat zou het spannend zijn te onderzoeken of we op deze manier werk van een Friese componist uitgevoerd kunnen krijgen. Wat betreft crowdsourcing proberen we als Nederlandse muziekbibliotheken op Twitter gebruik te maken van de hashtag #muziekbieb om informatievragen vindbaar te maken. Het loopt nog niet erg goed, maar dat gaat wellicht met de uitvoering van de 23 Dingenvariant Muziekdingen veranderen.

Wat overigens erg goed aansluit op dit verdiepding is de documentaire Us Now, waarover ik enkele dagen geleden blogde. Serieus van harte aanbevolen.

 

1 Comment

  1. Over Musopen heb ik inderdaad wel eens op je blog gelezen. Het klinkt inderdaad als een mogelijkheid om te proberen de  muziek uit het Frysk Musykargyf uitgevoerd te krijgen.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This