Pages Menu
Categories Menu

Posted by on mrt 7, 2012 in Auteursrecht, Bibliotheek | 0 comments

#verdiepdingen (27): auteursrecht

Op mijn blog maakte ik wat afbeeldingen betreft lange tijd veel gebruik van Stock.XCHNG, een grote database met rechtenvrije afbeeldingen. Als ik dat echter vergelijk met het aanbod op Flickr is het echter maar beperkt. Zoeken op foto’s met als onderwerp muziek en een Creative Commons-licentie leidt tot 2.3 miljoen treffers, een ongelooflijk hoog aantal. Het geeft maar aan dat het gebruik van CC rap toeneemt.

Zoeken naar een citaat (ik heb een strofe uit een nummer van Frank Zappa genomen, “Why does it hurt when I pee“, leidt naar veel lyrics-sites. De copyrightvoorwaarden van één daarvan staan hieronder:

6. INTELLECTUAL PROPERTY RIGHTS

6.1 The Content available through the Service is the property of Manifest Holdings Inc. or its Content Providers and is protected by copyright and other intellectual property laws. Usage of Lyrics is limited to your personal, noncommercial use in accordance with the terms of this Agreement. You may not reproduce (other than as authorized for your own personal usage), publish, transmit, distribute, publicly display, rent or lend, modify, create derivative works from, sell or participate in the sale of or exploit in any way, in whole or in part, directly or indirectly, any of the Lyrics so provided.

Alleen voor eigen gebruik dus.

Materiaal hergebruiken zonder bronvermelding is in alle gevallen not done. Ook wanneer er geen officieel auteursrecht rust op een werk is het wel zo netjes ook dan de naam of bron te vermelden.

Wat betreft het informatie geven aan klanten heb ik het standpunt dat ik alles doorgeef, maar daarbij wel aangeef wat eventuele consequenties zijn. In alle gevallen probeer ik echter eerst te achterhalen of we de informatie niet binnen ons netwerk kunnen opduiken. Maatwerk is daarbij mijn devies. Als een klant snel informatie nodig heeft (en het internet de enige bron is, omdat de eigen collectie tekort schiet en IBL geen optie is), in ons geval bijvoorbeeld een tabalatuur om nog diezelfde avond een nummer te kunnen spelen, doe ik alles aan om dat te kunnen vinden. Maar wel samen met de klant. In gevallen waarin het leidt tot resultaat wordt dat direct gerelateerd aan onze functie van informatiebemiddelaar.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This