Pages Menu
Categories Menu

Posted by on feb 28, 2012 in Bibliotheek, Innovatie, Internet, Muziek, Social Media | 0 comments

Muziekwebluister als één van de streaming muziekbronnen in de bieb

Streaming muziek en bibliotheken, het is een wereld in ontwikkeling. En dat is mooi, maar ook zeker hoognodig. Om digitaal muziekaanbod binnen bibliotheken mogelijk te maken kan sinds kort ingeschreven worden op Muziekwebluister, een dienst van de Centrale Discotheek Rotterdam (CDR) en Bibliotheek.nl. Via Muziekwebluister kunnen aangesloten bibliotheken een collectie van 4.5 miljoen nummers aanbieden aan hun gebruikers.

Lezers van mijn blog zullen weten dat ik met een gezonde kritische houding kijk naar het nieuwe muziekbibliotheekwerk. Dat is waarschijnlijk de reden geweest dat ik afgelopen donderdag, op uitnodiging van de CDR, een kijkje kwam nemen naar hun vernieuwde onderkomen, het Muziekwebplein, en om te praten over de ontwikkelingen. Wat betreft de nieuwe jas waarin men gestoken is kan ik niets anders zeggen dan dat het er erg mooi uitziet. Op de foto’s hieronder ziet u daarvan wat voorbeelden. De integratie van digitaal aanbod op de fysieke vloer voelt natuurlijk aan en dat wordt gestaafd door het vele gebruik dat ervan gemaakt wordt. Mede daarom heb ik ons als Bibliotheken Midden-Fryslân gisteren ook aangemeld als aspirant-afnemer van de dienst.

Wat ik echter belangrijk vind is dat we onze gebruikers kennis laten maken met een pluriform muziekaanbod. Op het gebied van streaming muziekdiensten (audio én video) groeit het aanbod dagelijks. Dit biedt kansen voor bibliotheken, omdat een aantal ervan goed ingezet kan worden binnen het bibliotheekwerk. Waar in Rotterdam momenteel exclusief gekozen is voor Muziekwebluister ben ik er voorstander van meerdere muziekdiensten een plek te geven. Dat gaan we in Leeuwarden dan ook doen. Dus naast Muziekwebluister ook Spotify, Grooveshark, Souncloud, Bandcamp, Tubeify, Dragontape etc.

Een groot nadeel van Muziekwebluister is puur marketingtechnisch: wie, als niet-bibliotheeklid zijnde, kent de dienst? Ik schat in dat ze grotendeels onbekend is. Ik vond het daarom verheugend te horen dat men, evenals ik, een biebapp binnen Spotify voorstaat. Dat kan een mooi uithangbord van de (muziek)bibliotheek zijn binnen een veelgebruikte commerciële dienst. Wat mij betreft wordt deze app overigens geen exclusieve Muziekweb-app (al bekt dat wel lekker), maar een (gecrowdsourcete) app van de muziekbibliotheken in het land, inclusief de CDR. Dat vraagt om samenwerking, want dat is deze tijd een vereiste om snel vooruit te komen.

[portfolio_slideshow]

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This