Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jan 24, 2012 in Auteursrecht, Innovatie, Internet, Netneutraliteit, Privacy, Technologie | 0 comments

Geen ACTA: brief aan NL-leden commissie

Geen ACTA: brief aan NL-leden commissie

Het onvolprezen La Quadrature Du Net heeft een brief online geplaatst die zij stuurden naar commissieleden die zich vanmiddag buigen over het ontwerp-advies inzake ACTA. Onderstaand een bewerking daarvan die ik maakte om te versturen naar de Nederlandse commissieleden Liotard en Sargentini. Hergebruik is vanzelfsprekend toegestaan.

afbeeldingsbron: Deviant Art

Leeuwarden, 24 januari 2012

Aan de Nederlandse leden van de DEVE Commissie: Kartika Tamara Liotard en Judith Sargentini

Geachte leden van de Development Committee,

Vanmiddag vindt een eerste sessie plaats inzake het ontwerp-advies van ACTA. Ik schrijf u om mijn ernstige zorgen over de inhoud van dit ontwerp uit te spreken.

Veel cruciale pijnpunten uit het ACTA-dossier zijn volledig over het hoofd gezien. In het bijzonder het feit dat de onderhandelaars doelbewust kozen om internationale fora, zoals de WTO en WIPO, buiten het onderhandelingsproces te houden. Daarnaast is uit vorig jaar uitgelekte Amerikaanse diplomatieke cables gebleken dat ACTA vanaf het begin werd ontworpen om te worden opgelegd aan ontwikkelingslanden. Deze landen werden echter eveneens uitgesloten van het onderhandelingsproces. Dit des te meer schokkend omdat NGO’s als Oxfam, Artsen Zonder Grenzen en Health Action International hebben aangetoond dat ACTA negatieve gevolgen heeft op de legitieme handel van generieke geneesmiddelen.

Verder benadrukken uiteenlopende pleitbezorgers dat de digitale component van ACTA verschillende civiele- en strafrechtelijke maatregelen inzake de bestrijding van online cultuur bevat. Deze worden eveneens naar voornoemde ontwikkelingslanden geëxporteerd. Deze maatregelen bieden een juridische rechtvaardiging voor de inzet van handhavingsinstrumenten zoals die bijvoorbeeld in de veelbesproken Amerikaanse SOPA- en PIPA-wetsvoorstellen werden beoogd. U weet dat deze voorstellen na een storm van vooral online protest voor onbepaalde tijd in de koelkast zijn gezet. ACTA zou ze echter wel degelijk mogelijk maken, wat een ondermijning van de vrijheid van meningsuiting en online innovatie betekent. Dit heeft in het bijzonder ernstige gevolgen voor landen waar de fundamentele mensenrechten niet zo goed beschermd zijn als in de EU.

Tot slot heeft ACTA geen democratische legitimiteit. Sterker nog: het concept werd opgesteld door niet-verkozen ambtenaren (geen volksvertegenwoordigers), die enkel de belangen van auteursrechthebbenden lijken te verdedigen. Het is nu aan het Europees Parlement om te bepalen of het ontwerp goedgekeurd gaat worden. Wanneer Europa ACTA ratificeert wordt afbreuk gedaan aan de democratische waarden waarop de Europese Unie werd gebouwd.

Ik hoop daarom dat er minimaal fundamentele wijzigingen in het ontwerpworden aangebracht, maar het allerliefst dat ACTA door Europa naar de prullenbak wordt verwezen.

Met vriendelijke groet,

Jeroen de Boer

brief ook in Google Docs

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Alles wat je moet weten over ACTA en censuur | De Onofficiële Occupy Den Haag Site - [...] delen via Facebook. Als je internetvrijheid je lief is kun je iets meer moeite doen. En de ‘Geen ACTA-brief‘…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This