Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jan 23, 2012 in Auteursrecht, Internet, Social Media | 0 comments

Eén van mijn webkluizen heet RapidShare

Eén van mijn webkluizen heet RapidShare

Ik heb al sinds 2008 een account bij RapidShare. Mijn keuze voor deze dienst werd ingegeven door de talloze muziekblogs die muziek plaatsen bij deze cyberlocker, waarna anderen het daar kunnen downloaden. En om Tim Kuik en de zijnen gerust te stellen: dat betrof (en betreft) voor het overgrote deel muziek die niet regulier te verkrijgen is (bootlegs of niet meer in omloop zijnde uitgaven). Onder andere met het onvolprezen Captain Crawl kunnen deze muziekblogs doorzocht worden.

RapidShare is in dat opzicht een ander soort dienst als bijvoorbeeld Dropbox. Beide maken het weliswaar mogelijk bestanden op te slaan en te delen, maar juist dat laatste aspect is bij RapidShare veel prominenter aanwezig. Het benaderen en online bekijken/beluisteren van bestanden, een sterke kant van bijvoorbeeld Dropbox, is een functionaliteit die nog niet zo heel lang in RapidShare aanwezig is. Daarvoor is echter wel een betaalaccount (RapidPro) nodig. Leden met dit type account kunnen hun bestanden ook voor onbeperkte tijd op de servers laten staan. Voor niet-betalende leden geldt een opslagtermijn van maximaal 30 dagen.

Wat betreft de legaliteit van de dienst: zowel een Duitse als een Amerikaanse rechter bepaalden dat RapidShare geen inbreuk maakt op auteursrechten. Vanmiddag verlengde ik mijn account dus maar weer eens. Voor een overzicht van veelgebruikte MegaUpload-alternatieven (want dat is RapidShare wel degelijk) verwijs ik overigens graag naar het bericht Cyberlockers voor dummies op 3voor12.

update (van Evolver):

We differ from services such as Megaupload in many crucial points,” said a Rapidshare spokesman in a statement (.pdf). One of the main differences between RapidShare and services such as Megaupload is the fact that we never had the intention to abscond from legal access of any authority. RapidShare AG was founded in Switzerland and in fact, it was always located at the address given in the company details and was always run under real names without any anonymous intermediate businesses. The radical measures against Megaupload were apparently required since the situation there had been totally different.”

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This