Pages Menu
Categories Menu

Posted by on nov 18, 2011 in Bibliotheek, Innovatie, SocialMediaCaster | 0 comments

BibliotheekInitiatiefPrijs voor SocialMediaCaster

BibliotheekInitiatiefPrijs voor SocialMediaCaster

Het jaarlijkse NVB Congres kreeg gisteren wel een heel bijzonder tintje omdat ik de BibliotheekInitiatiefPrijs voor de SocialMediaCaster in ontvangst mocht nemen. Dat dit stond te gebeuren wist ik al, maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik niet had verwacht dat hij aan mij persoonlijk zou toekomen. Zeker niet in de laatste plaats door de onmisbare inzet en know-how van projectpartner Keimpe de Heer. Zonder hem en softwareontwikkelaar Edwin van Ouwerkerk Moria, de directie van Bibliotheken Midden-Fryslân en de technische ondersteuning van Bibliotheekservice Fryslân zou het project nooit van de grond hebben kunnen komen. De prijs is daarom van ons allemaal.

Met het prijzengeld gaan we op 13 en 14 januari een hackathon in de bibliotheek in Leeuwarden organiseren. Ik ben reuze benieuwd wat daar uit gaat komen en hoe we het principe van de SocialMediaCaster, het verrijken van bibliotheekcollecties met social media-content, verder kunnen brengen.

Hieronder het juryrapport zoals voorziter Theo Huibers dat gisteren uitsprak.

VICTORINE VAN SCHAICK PRIJS 2011
Juryrapport

Het Victorine van Schaick Fonds werd in 1977 opgericht ter herinnering aan Victorine van Schaick (1917-1976). Zij was vanaf 1941 werkzaam in verschillende bibliotheken (waaronder de Bibliotheek van het Koninklijk Huisarchief en de Openbare Bibliotheek Amsterdam) en als docent aan de bibliotheekopleiding te Den Haag, de toenmalige P.A. Tiele Academie. Na haar overlijden stelde de familie een bedrag uit haar nalatenschap beschikbaar om het vak te blijven stimuleren, en zo de herinnering aan Victorine levend te houden. Het Fonds heeft sindsdien vele publicaties bekroond. Daarnaast kan het Fonds financiële bijdragen verstrekken aan veelbelovende activiteiten die theorie en praktijk in het vakgebied met elkaar verbinden.

Het Fonds reikt dit jaar twee prijzen uit: de Scriptieprijs en de BibliotheekInitiatiefPrijs. Er waren dit jaar zestien inzendingen. De inzendingen kenden een grote verscheidenheid: inzending over openbare bibliotheken, archieven, rijksinstellingen en kennisinstituten. Inzendingen als scripties, essays, proefschriften en websites, afkomstig van jonge information professionals, onderzoekers en bekende bibliotheekexperts. Van het nieuwe werken tot kerstbomen.

Op 30 september 2011 heeft er een juryberaad plaatsgevonden. De jury bestond uit Anneke Dirkx, Frank Huysmans, Chantal Keijsper, Aart van der Kooij. Willy van der Kwaak, Friso Visser, Michel Wesseling, Ans ter Woerds en werd voorgezeten door Theo Huibers.

De BibliotheekinitiatiefPrijs is toegekend aan Jeroen de Boer voor zijn project SocialMediaCaster. Jeroen is coördinator muziek van Stichting Bibliotheken Midden-Fryslán en schrijft freelance voor Digitale Bibliotheek, Intellectueel Kapitaal en Bibliotheekblad. In het project SocialMediaCaster wordt op innovatieve wijze RFID in combinatie met interessante interactiemodellen en media in een bibliotheeksetting ingezet. RFID is niet nieuw, interactiemodellen zijn niet nieuw maar de wijze waarop deze elementen in een bibliotheeksetting worden toegepast is vernieuwend en innovatief te noemen. De bijdrage draagt bij schaalbaar succes zeker bij tot vernieuwing van het vakgebied en het bibliotheekwezen. De jury was dan ook unaniem van mening dat de BibliotheeklnitiatiefPrijs aan Jeroen toekomt.”

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. #nvb11 Een ander vak | 2.0 Drops - [...] De BibliotheekinitiatiefPrijs is toegekend aan Jeroen de Boer voor zijn project SocialMediaCaster. Lees het commentaar van de jury via…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This