Pages Menu
Categories Menu

Posted by on nov 7, 2011 in Innovatie, Internet, Muziek, Technologie | 3 comments

Muzieklicenties via Free Music Archive Radio

Muzieklicenties via Free Music Archive Radio

In één woord geweldig, de hack van drie medewerkers van het Free Music Archive (FMA): Free Music Archive Radio. Zij vonden namelijk een oplossing voor een veel voorkomend probleem van horeca-eigenaren, remixers en soundtrackmakers:

welk materiaal is op welke wijze auteursrechtelijk beschermd en hoe kom ik daar zo snel mogelijk achter?

Of in hun eigen woorden:

Need to play music in your store or restaurant without having to deal with blanket licenses? Need music for your independent media project? Songs for a remix? This Radio/Playlist application allows the user to select an artist, Creative Commons license, Mood, and Style to create a list of similar artists that meet your needs.”

Gebruikmakend van de api’s van The Echo Nest (playlisting) en het FMA (music archive) maakten zij een webapp, waarbij je kan zoeken op een bepaalde artiest en vervolgens kan aangeven aan welke karakteristieken het materiaal moet voldoen. Omdat het afkomstig is uit de database va het Free Music Archive, is het beschikbaar onder één van de Creative Commons-licenties, of de licentie van het FMA zelf. De hergebruiksnuances zijn namelijk per licentie bepaald. Het resultaat wordt getoond als een playlist met direct beluisterbare en downloadable tracks.

Hieronder een voorbeeld waarbij ik zocht op Jimi Hendrix, met als specifieke wens dat de stijl adult contemporary was, de sfeer hypnotic en alle mogelijke licenties mogelijk waren.

Alle info over deze hack, onderdeel van de Music Hack Day Boston, is hier te vinden. De complete hacklijst staat op deze wiki.

3 Comments

  1. Vraag is of BUMA/STEMRA hun “blanket licenses” zullen loslaten, waarschijnlijk zal daar een rechter aan te pas moeten komen.

  2. @ artelse Wat bedoel je precies met blanket licenses?

  3. Beste Jeroen,

    Bedankt voor het delen van deze waardevolle informatie en het introduceren van het Free Music Archive Radio-initiatief. Het is verfrissend om te zien dat er een platform is dat artiesten in staat stelt hun werk te verspreiden zonder de last van muzieklicenties. Dit is echt een geweldige bron voor iedereen die op zoek is naar nieuwe, originele muziek.

    Met vriendelijke groet,

    Mabel Chavez

Trackbacks/Pingbacks

  1. Boston Music Hack Day 2011 Recap | jsawruk.com - [...] Muzieklicenties via Free Music Archive Radio (Dutch) [...]

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This