Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 3, 2011 in Muziek, Social Media, Technologie | 0 comments

Google Music is een aanwinst

Google Music is een aanwinst

Gisteren kreeg ik van Raymond Snijders een invite voor de bèta van Google Music. Deze muziekdienst geeft de mogelijkheid je eigen muziekcollectie te uploaden (max. 20.000 songs) en vervolgens te benaderen met je smartphone of tablet. Momenteel worden alleen Androidapparaten ondersteund, maar ik ga er eigenlijk vanuit dat dit wordt uitgebreid met bijvoorbeeld Apple’s iOS. Ook denk ik dat er, wellicht tegen betaling, meer schijfruimte beschikbaar komt.

In essentie dacht ik dat de dienst weinig verschilde van bijvoorbeeld Audiogalaxy, waarover ik eerder schreef. Er is echter een fundamenteel onderscheid: Google Music streamt echt vanuit de cloud, terwijl Audiogalaxy de nummers ’trekt’ van een eigen computer waarop je muziek opgeslagen staat. Deze moet je, om gebruik te maken van de dienst, aan laten staan, omdat een zogenaamd ‘helper programma’ je mobiele muziek om muziek te luisteren dient af te handelen. Audiogalaxy stelt daar tegenover dat zij 200.000 tracks (dus tien keer zoveel als bij Google Music) voor je indexeert en evenals Google Music via een app naar je mobiel brengt.

Die mobiele app van Google Music is nog wel een verhaal apart. Officieel is de dienst namelijk geografisch beperkt tot de VS. Downloaden van app uit de Android Market gaat nog, maar bij het installeren volgt een foutmelding. Maar lang leve het open karakter van Android: je kan ook apps buiten de Market om installeren. En dat ging van een leien dakje. Ik haalde ‘m (Google Music Beta APK 3.0.1) bijvoorbeeld hier vandaan. En terwijl m’n harddisk stond te ratelen bij het uploaden van in eerste instantie ruim 7.000 tracks kon ik toegevoegde songs gelijk beluisteren op m’n telefoon.

Omdat ik ook veel gebruik maak van de mobiele app van Spotify heb ik eerst als uitgangspunt genomen vooral muziek te uploaden die daar niet aangeboden wordt. Dat is in mijn geval best veel en op die manier kom ik met de beperking van maximaal 20.000 nummers niet meteen in het gedrang. Maar dat noemt men denk ik een luxeprobleem. Daarom zie ik Google Music als een aanwinst voor het online muziek beluisteren, niet in de laatste plaats door de vele extensies die in de Chrome Web Store (mijn webbrowser van dienst) te vinden zijn.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This