Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jul 16, 2011 in Bibliotheek, Innovatie, Internet, Muziek, Open Source, Open Standaarden, Social Media, SocialMediaCaster, Technologie | 0 comments

Social Mediacaster: verrijk bibliotheekitems met webcontent

Social Mediacaster: verrijk bibliotheekitems met webcontent

Hoe vaak komt het niet voor dat je graag wil weten (en wel direct) wat anderen van het boek, de cd of dvd vinden die je net uit de bibliotheekkast geplukt hebt? Of ben je benieuwd naar interviews met schrijvers of video’s van die artiest? In die behoefte wilden wij in de bibliotheek in Leeuwarden graag voorzien.

Vrijdag startte in de muziekbieb van de Openbare Bibliotheek Leeuwarden daarom de pilotperiode van de Social Mediacaster (bovenstaande foto is van het geleverde prototype). Met deze van een rfid-lezer voorziene touchscreenzuil wordt verzamelde webcontent ontsloten die verwant is aan het item (boek, cd, dvd) dat gescand is. Naast voornoemde content als filmpjes, foto’s, recensies worden ook platforms als Facebook en Twitter doorzocht. Gebruikers zijn vervolgens desgewenst in staat deze data op weer te delen op voornoemde platforms.

Het project, dat wordt gedragen door Extelligentsia en Bibliotheken Midden-Fryslân (met technische ondersteuning van Bibliotheekservice Fryslân), heeft de volgende onderzoeksvraag geformuleerd en deze voorgelegd aan Waag Society:

Op welke wijze kan de beoogde RFID narrowcasting toepassing het lokale catalogussysteem van de bibliotheek Leeuwarden uitlezen op basis van object identifiers in RFID gelabelde objecten en welke informatie in het catalogussysteem is geschikt om te gebruiken binnen zoekopdrachten via webservices van Amazon en Google om sociale media en -content te verzamelen?”

Op basis van deze vraag werd bij Waag software ontwikkeld (gebaseerd op open source en open standaarden) die de koppeling tussen titelinformatie in het catalogusstysteem (Bicat) en webcontent tot stand brengt en op een visueel aantrekkelijke wijze ontsluit. Het open karakter van de software garandeert dat er snel aanpassingen kunnen worden gedaan.

In de komende dagen wordt de zuil geheel gebruiksklaar gemaakt, waarna we een testperiode ingaan. Het is de bedoeling dat de Social Mediacaster daarna beschikbaar komt voor andere geïnteresseerde bibliotheken (of andere instellingen die rfid-labeling gebruiken). Daarover later ongetwijfeld veel meer. Voor inhoudelijk geïnteresseerden onderstaand het onderzoeksrapport van Waag.

Voucher Social Media Caster

Creative Commons Licentie
Voucher Social Mediacaster van Waag Society is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 3.0 Nederland licentie. Gebaseerd op een werk op www.waag.org. Toestemming met betrekking tot rechten die niet onder deze licentie vallen zijn beschikbaar voor http://www.sbmf.nl.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This