Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jul 7, 2011 in Auteursrecht, Internet, Netneutraliteit | 0 comments

Amerikaans wetsvoorstel is bedreiging van het vrije web

Het is een hele mond vol, Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property, dus daarom afgekort tot PIPA, de Protect IP Act. Dit wetsvoorstel, dat momenteel behandeld wordt door het Amerikaanse Congres, moet het mogelijk maken buitenlandse websites voor Amerikanen af te sluiten. Of zoals Ars Technica het stelt:

Surprise! After months in the oven, the soon-to-be-released new version of a major US Internet censorship bill didn’t shrink in scope—it got much broader. Under the new proposal, search engines, Internet providers, credit card companies, and ad networks would all have cut off access to foreign “rogue sites”—and such court orders would not be limited to the government. Private rightsholders could go to court and target foreign domains, too.”

Onderdeel van het voorstel is dat een rechter alleen de overheid hoeft te horen om tot afsluiting van een domein over te gaan. Deze eenzijdige benadering heeft de wrevel gewekt van meer dan honderd Amerikaanse rechtenprofessoren. Zij betogen in onderstaande brief dat hiermee de vrijheid van meningsuiting met voeten getreden wordt en stellen daarom:

Passage of the Act will compromise our ability to defend the principle of a single global Internet. As such, it represents the biggest threat to the Internet in its history.”

Onderstaand de brief, gericht aan de leden van het Amerikaanse Congres.

PROTECT-IP Letter, Final

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This