Pages Menu
Categories Menu

Posted by on mei 31, 2011 in Internet, Netneutraliteit, Social Media, Technologie | 0 comments

Het geredigeerde web

Soms kom je van die verhalen tegen waarvan je vindt dat iedereen er kennis van moet nemen. Onderstaande presentatie van Eli Pariser over The Filter Bubble is er zo één. Pariser toont aan dat de poortwachters van informatie geen schim uit het verleden zijn. Integendeel, de Facebooks en Googles van deze wereld laten algoritmes bepalen wat gebruikers al dan niet waarderen en geven ons met voorrang toegang tot díe informatie. Wat we wellicht minder of niet leuk vinden, of wat ons zou kunnen choqueren wordt verborgen. Personalisatie van content, hoe handig en prettig ook, leidt daarmee tot een internet van bubbels. Elke gebruiker in een eigen cocon. Pariser roept internetbedrijven dan ook op de algoritmes een mate van ethiek mee te geven door informatie niet slechts op basis van relevantie te tonen, óf gebruikers de kans te geven deze variabele zelf in- of uit te schakelen. Helemaal mee eens.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This