Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jan 10, 2011 in Internet, Social Media | 0 comments

Gelukkig van Bonham, gelukkiger van Colaiuta

Nature heeft een artikel gepubliceerd, waarin beschreven wordt dat bepaalde muziek kan leiden tot het vrijkomen van dopamine in het menselijk brein. Deze neurostransmitter speelt een grote rol in het ervaren van genots- en blijdschapsgevoelens. De ervaring waarbij het luisteren naar bepaalde  muziek kan leiden tot een natuurlijke high is hiermee wetenschappelijk gestaafd.

In het onderzoek werden veertig stukken uiteenlopende muziek gebruikt, uiteenlopend van Samuel Barber’s Adagio for Strings tot Lamb’s Angelica. Opmerkelijk vond ik het voorkomen van Moby Dick van Led Zeppelin, temeer omdat dit nummer grotendeels bestaat uit een drumsolo. Voor niet-slagwerkers lijkt me dit niet echt een gelukzalige ervaring (maar ik ben dan ook geen neurowetenschapper), maar als ik dan een drumsolo mag kiezen waarvan ik gelukkig word dan liever eentje van Vinnie Colaiuta. Bijvoorbeeld in onderstaande video met Chick Corea en John Patittuci. Over smaak valt namelijk heus te twisten, dopamine of niet.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This