Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jan 5, 2011 in Bibliotheek, Internet, Muziek, Social Media | 0 comments

Toivo Tulev – Sound, Not Noise

Toivo Tulev – Sound, Not Noise

Samen met Nelleke Koop maakte ik een enkele jaren geleden een aantal muziekdocumentaires. We kenden elkaar van het Frank Mohr Instituut in Groningen (waar zij studeerde en ik werkte) en het leek ons leuk te kijken of we samen films konden maken over bijzondere muziek. Na eerst de stoute schoenen aangetrokken te hebben maakten we op eigen initiatief een kort filmpje over pianist Guy Livingston die een programma speelde met muziek van George Antheil. Vervolgens namen we deel aan filmprojecten die onderdeel waren van festivals rondom de componisten Hans Werner Henze (2003), Sir Harrison Birtwistle (2005) en Arvo Pärt (2004). De festivals werden georganiseerd door het Stichting Prime en het Noord Nederlands Orkest.

In het kader van laatstgenoemd evenement ontmoetten we de Estische componist Toivo Tulev. Hij was samen met een aantal andere componisten uitgenodigd om de muziek uit de Baltische staten (het land waaruit ook Pärt afkomstig is) in breder perspectief te plaatsen. Ik kan niet anders zeggen dat het een uiterst bijzondere ervaring was een aantal dagen met Tulev op te trekken. Wat het verder bijzonder maakte is dat we redelijk intensief begeleid werden door de vermaarde Nederlandse muziekdocumentairemaker Frank Scheffer. Zijn Zappa-anekdotes uit eerste hand (hij maakte een aantal geweldige films over hem, waaronder The Present Day Composer Refuses To Die) gingen er bij mij en de andere deelnemers in als zoete koek. Bijzonder was ook dat we na afloop van het festival in de studio van Scheffer terechtkonden voor diens kritische blik en opmerkingen.

Onderstaand de korte film die Nelleke en ik maakten met het materiaal dat wij gedurende het festival verzamelden en gesprekken die we met Tulev voerden. We werden hierbij overigens ondersteund door cameraman Robert Keun, met wie ik momenteel samenwerk in een studentenproject in mijn bibliotheek. Het is een kleine wereld.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This