Pages Menu
Categories Menu

Posted by on nov 23, 2010 in Auteursrecht, Bibliotheek, Innovatie, Internet, Open Source, Open Standaarden, Social Media | 0 comments

Media kritisch en vrij bekeken op Critical Commons

Media kritisch en vrij bekeken op Critical Commons

Gisteren kwam ik voor het eerst in aanraking met Critical Commons. Op deze geweldige website wordt auteursrechtelijk beschermd materiaal aangeboden dat is voorzien van wetenschappenlijk commentaar. Op deze manier krijgt het werk een fair use-status en kan het vrijelijk worden gebruikt door geïnteresseerden. Hiermee verschilt het bijvoorbeeld van Youtube. Alhoewel bij beide sites de gebruikers verantwoordelijk zijn voor wat ze uploaden wordt bij Critical Commons alleen materiaal geplaatst dat is gecontextualiseerd of een andere betekenis gekregen heeft.

De welbekende Untergangparodieën werden dit jaar onderdeel van de fair use-discussie, omdat rechthebbende Constantin Films de filmpjes offline dwong. Critical Commons heeft, om haar doelstelling kracht bij te zetten, juist een Untergangparodie gebruikt om aandacht te vragen. Initiator Steve Anderzon zegt hierover:

The video is also promoting the fair use advocacy site Critical Commons, which is a fair use advocacy and media sharing site, funded by the MacArthur Foundation. This is currently the most radical media-sharing site on the open internet. Designed for media educators and students, Critical Commons makes high-quality, copyrighted media publicly available by placing it in a critical context and informing users about their rights under fair use.”

Critical Commons maakt voor de techniek gebruik van het open source videosharingplatform Plumi, gebaseerd op het CMS Plone:

Plumi enables you to create your own sophisticated video sharing site; by adding it to an existing Plone instance you can quickly have a wide array of functionality to facilitate video distribution and community creation. […] There are few FOSS CMS options that allow you to create your own video sharing website; almost all mainstream video sharing sites keep their distribution platform under lock and key.”

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This