Pages Menu
Categories Menu

Posted by on nov 3, 2010 in Auteursrecht, Bibliotheek, Blogs, Social Media, Technologie | 0 comments

Behoren ‘klassieke’ kerstliedjes tot het publieke domein?

Behoren ‘klassieke’ kerstliedjes tot het publieke domein?

Kerstmis: In de Westerse wereld het familiefeest bij uitstek, waarmee het zingen en/of luisteren naar kerstliedjes onlosmakelijk verbonden is. Je zou daarbij denken dat hiervoor geen restricties gelden, want gevoelsmatig hoort het kerstrepertoire bij het culturele collectieve geheugen. Dit is echter niet altijd het geval. Wat betreft de VS is in de blogpost Mechanical Licenses for Christmas Music: Public Domain vs. Copyrighted Works uiteengezet welke liedjes zich al dan niet in het publieke domein bevinden. Meezingers als Jingle Bells en We Wish You A Merry Christmas vallen erbinnen. Klassiekers als Santa Claus Is Coming To Town en Jingle Bell Rock vallen er echter buiten. Let wel: het gaat hier alleen om de rechten die gelden voor bladmuziekuitgaven. Alle muziek die tot en met 1922 is uitgegeven is in principe vrijelijk voorhanden, maar er wordt toch een aanbeveling gedaan:

One important point to remember: even though a song may be found in the public domain, a copyrighted arrangement of that song may not be so always check first.  An excellent rule of thumb – if you used sheet music to learn it, you can find the copyright information there.”

Bovenstaande regel geldt in principe ook voor geluidsopnames. Het kan daarom voorkomen dat een bepaalde uitvoering van Jingle Bells níet binnen het publieke domein valt. Omdat dit in brede zin wordt gezien als een tekortkoming van de auteurswet worden er momenteel pogingen onderkomen hierin een kentering teweeg te brengen. Deze kwestie wordt bijvoorbeeld uitgelicht in het artikel Copyright Office Exploring Issue Over Pre-1972 Sound Recordings & Copyright.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Creative Commons kerstlied « Muziek & de bibliotheek - [...] ik eerder al een keer aanstipte behoren grote aantallen kerstliedjes niet tot het publieke domein (Santa Claus Is Coming…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This