Pages Menu
Categories Menu

Posted by on okt 23, 2010 in Bibliotheek, Social Media | 3 comments

Kippenvel: The Archive

 

Paul Mawhinney raakt zijn gigantische collectie aan de straatstenen niet kwijt.

De muziekcollectie van Paul Mawhinney staat te boek als ’s wereld meest omvangrijke: één miljoen albums en anderhalf miljoen singles. En hij is te koop, omdat Mawhinney’s gezondheid het hem niet meer toestaat met zijn levenswerk bezig te zijn. Het Library of Congress heeft gesteld dat ruim 80% van de collectie bestaat uit materiaal dat nooit op cd is uitgebracht. Met andere woorden: het grote publiek, enkele gelukkigen uitgezonderd, heeft dit nog nooit gehoord. En we hebben het hier hoofdzakelijk over vinyl. Waarom? Mawhinney:

The music is a hundred times better on a vinyl album. And I’ve had problems with the kids, because they don’t believe me, they don’t believe that’s true. First of all, imagine this: They move the music by computers and what they do is they chop off the highs, they chop off the lows, and then they compress everything. How could that possibly be equal to the open sound you get on a record with the basses and the highs and the fullness in the middle?”

Mawhinney startte met zijn winkel Record Rama toen zijn vrouw hem vertelde dat zijn toenmalige collectie van 60.000 platen hiervoor een ideaal startpunt zou zijn. Hij heeft sindsdien altijd het startpunt gehuldigd één exemplaar van alles wat hij inkocht aan zijn privécollectie toe te voegen.

De geschatte waarde van het archief is 50 miljoen dollar, maar Mawhinney neemt genoegen met een schamele drie miljoen. Tot op heden heeft zich echter geen serieuze gegadigde gemeld. Onderstaande korte film over Mawhinney en zijn grote liefde gaf mij kippenvel. Als ik het geld had zou ik het wel weten.

3 Comments

  1. Een prachtig verhaal. Een liefhebber van de bovenste plank… Dank je.

  2. Is-ie het nog niet kwijt? Vinyl is weer hip, dus nieuwe ronde nieuwe kansen!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Kippenvel: The Archive « Muziek & de bibliotheek -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Mark Lobbezoo, Mark Lobbezoo, Anja Feijen, Peter, Edwin Mijnsbergen and others. Edwin…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This