Pages Menu
Categories Menu

Posted by on okt 22, 2010 in Blogs, Open Source, Open Standaarden, Social Media | 0 comments

Borduren kan ook open source

Hexart GDlib Script Error by James Wallbank (CC Attribution-NonCommercial 2.0 Generic)

Vandaag vroeg Welmoed me of ik bekend was met Open Source Embroidery. Alleen haar tweet lezende dacht ik dat ze een grapje maakte, maar dat veranderde al snel na het bezoeken van de site. De overeenkomsten tussen open source borduren en open source programmeren zijn namelijk legio:

gendered obsessive attention to detail, shared social process of development and a transparency of process and product.”

Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat de basis van het borduurresultaat (de broncode) te vinden is aan de achterkant van het werk. Iemand die ingevoerd is in de materie (het patroon) kan zo zien wat de werkwijze geweest is en deze (her)gebruiken of verder ontwikkelen. Het komt echter ook voor dat patronen afgeschermd (onzichtbaar gemaakt) worden, analoog aan gesloten software. Open Source Embroidery is een project dat wil onderzoeken hoe de principes van open source kunnen worden toegepast op de wereld van het borduren. Een uitgebreid interview met initiatiefneemster Ele Carpenter is te vinden op Rhizome.

Alsof het trouwens zo moest zijn tweette Brain Pickings tijdens het schrijven van deze post een link naar het artikel logTool: Revealing the Hidden Patterns of Online Surfing Behavior. Dit artikel gaat over het visualiseren van surfpatronen van een groep ontwerpers, in opdracht van het magazine Weave. Hierbij werd gebruikgemaakt van speciaal ontwikkelde open source code die overigens vrij te (her)gebruiken is.

[edit: in al mijn onwetendheid verwarde ik breien met borduren, dus dat heb ik aangepast.]

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Breien kan ook open source « Muziek & de bibliotheek -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Ingmar Koch, Jeroen de Boer. Jeroen de Boer said: postte op z'n…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This