Pages Menu
Categories Menu

Posted by on okt 18, 2010 in Bibliotheek, Open Source, Open Standaarden, Social Media | 1 comment

Microsoft’s sigaar uit eigen doos

En wie is straks de sigaar?

Kortgeleden schreef de New York Times een artikel dat de stof rondom het anti-piraterijbeleid van Microsoft flink deed opwaaien. De Russische overheid zou het opsporen van illegaal gebruikte software gebruiken om dissidenten de mond te snoeren, zelfs wanneer deze gelicenseerd zou zijn. Hierbij werd zij geholpen door advocaten die namens het Amerikaanse bedrijf opereerden. Microsoft beloofde snel beterschap en heeft nu de daad bij het woord gevoegd. Niet alleen Russische, maar ook non-profit-, onafhankelijke mediabedrijven- en mensenrechten- en milieuorganisaties uit landen als China, Wit-Rusland en Vietnam kunnen zich verheugen op gratis Officepakketten. In totaal 500.000 instellingen kunnen van het aanbod gebruikmaken. Een aardige geste, zo op het eerste gezicht, maar voor Microsoft natuurlijk een mooie manier om reclame te maken. Vendor-lockin met een mooie strik eromheen, iets anders is het niet. Maar wat ik niet begrijp is: waar is de community rondom OpenOffice om deze instellingen uit de brand te helpen? Qua filosofie past open source veel beter bij de aard van de clubs in kwestie. Al was het alleen maar dat ze na verloop van tijd naar verwachting wel de rekening gepresenteerd krijgen met een verplichte versie-update.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

1 Comment

  1. Microsoft zet deze stap denk ik juist uit oogpunt van “damage control”. Ze hebben wel vaker gezegd dat ze nog liever hebben dat hun software illegaal wordt gebruikt dan dat mensen overstappen naar open source alternatieven. En ja, als Microsoft dan zo’n “gebaar” maakt dan wordt dat overal breed uitgemeten. Open Office kan wel zeggen, wij zijn ook gratis en open source, maar dat is geen nieuws. OpenOffice is bovendien uit elkaar aan het vallen nu het overgenomen is door Oracle. Een deel gaat verder als LibreOffice. Maar eens met je stelling dat open source een betere/logischer weg is voor non-profits en dan maar meteen helemaal via Ubuntu bijvoorbeeld.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Microsoft’s sigaar uit eigen doos « Muziek & de bibliotheek -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Jos Quaedvlieg and Catharina, Jeroen de Boer. Jeroen de Boer said: postte…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This