Pages Menu
Categories Menu

Posted by on okt 13, 2010 in Bibliotheek, Innovatie, Internet, Social Media | 1 comment

Frankrijk beloont muziekindustrie voor nietsdoen

Frankrijk beloont muziekindustrie voor nietsdoen

Voor aankopen van online muziek door jongeren van 12-25 jaar gaat de Franse overheid een subsidie verstrekken. Ik moet eerlijk toegeven dat mijn allereerst gedachte bij deze maatregel een positieve was, maar na heel even nadenken zag ik de volstrekte absurditeit ervan in. De regeling werkt als volgt:

In March 2010, France notified the proposed creation of a Carte musique for young Internet users (between 12 and 25 years old) to download music from subscription-based website platforms. The card would include a €50 credit for the purchase of music online but would cost the consumer €25, with the remainder borne by the French State. The notified scheme is expected to last two years and each consumer would be able to buy one card a year. The French government expects one million cards will be sold each year.

Bij een daadwerkelijke verkoop van een miljoen muziekkaarten verstrekt de Franse overheid de muziekindustrie een subsidie van 25 miljoen euro. En dit is niets meer dan een stok achter de deur hen eindelijk eens echt werk te laten maken van online muziekaanbod. De regeling wordt verklaard onder het mom van “kennismaking met online muziekaankopen” en het realiseren van een gedragsverandering. Het downloaden van illegale content zou innovatie van de muziekindustrie namelijk belemmeren.

Iedereen die de handel en wandel van deze industrie echter met een wat kritische blik volgt, weet dat zij webinnovatie zelfs sinds de Napster-revolutie volledig links heeft laten liggen. Terwijl deze en andere diensten duidelijk maakten wat consumenten wensten, deed de industrie niets anders dan eerst eigenaren van deze innovatieve diensten te vervolgen en de pijlen nu te richten op de gebruikers. Maar in Sarkozy en zijn regering lijkt men een puike partner gevonden te hebben. Geld krijgen voor nalatigheid, logisch toch?

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

1 Comment

  1. Ha, heel interessant voorbeeld, Jeroen!

    Eigenlijk exact wat wij met bibliotheken willen doen in de digitale wereld. Sarkozy geeft een one shot particuliere subsidie naar een doelgroep. Het betere en structurele alternatief is het uitbouwen van een brede en legale digitale muziekontdekkingsdienst in de digitale bibliotheek, die zowel de particulier ten goede komt als de muziekindustrie correct vergoedt. Of zoals ik onlangs op het ECEI10 congres in Brussel concludeerde (http://www.slideshare.net/johanmijs/ecei10-experimenting-with-business-models-5238089):

    The future of libraries is in keeping the non-public domain public and enable the general public to choose and discover content in a non-commercial and ethical way.

    A public library should stand for society (or the government if you like), taking away the ‘no free looks’ sign in a magazine shop -- rather than entrust this to the internet or its pirates.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This