Pages Menu
Categories Menu

Posted by on okt 5, 2010 in Auteursrecht, Bibliotheek, Muziek, Netneutraliteit, Open Source, Open Standaarden, Social Media | 1 comment

Als dat kan ook een muurloze digimuziekbieb graag

Als dat kan ook een muurloze digimuziekbieb graag

Vanmiddag las ik een erg mooi artikel in The New York Review Of Books, getiteld A Library Without Walls. In het stuk wordt een pleidooi gehouden voor het ontwikkelen van een National Digital Library in de Verenigde Staten. Als voorbeeld dat dit mogelijk is wordt aardig genoeg onder meer het digitaliseringsproject van de Koninklijke Bibliotheek aangehaald. De auteur van het artikel, Robert Darnton, directeur van de universiteitsbibliotheek van Harvard, legt als treffende onderlegger een directe link tussen een eigentijds en historisch begrip van open acces:

Behind the creation of the American republic was another republic, which made the Constitution thinkable. This was the Republic of Letters—an information system powered by the pen and the printing press, a realm of knowledge open to anyone who could read and write, a community of writers and readers without boundaries, police, or inequality of any kind, except that of talent. Like other men of the Enlightenment, the Founding Fathers believed that free access to knowledge was a crucial condition for a flourishing republic, and that the American republic would flourish if its citizens exercised their citizenship in the Republic of Letters.

[…]

We can close the gap between the high ground of principle and the hardscrabble of everyday life. We can do so by creating a National Digital Library.”

Ik kan deze doelstelling slechts onderschrijven en gezien de initiatieven die hiertoe reeds ondernomen worden zal ook een Amerikaanse nationale digitale bibliotheek er ongetwijfeld komen. Een initiatief als de Open Library is immers al van Amerikaanse bodem afkomstig, evenals een partij als Google (van wiens diensten de Koninklijke Bibliotheek trouwens ook gebruik maakt).

Maar wat ik hieraan gerelateerd zou wensen is een vergelijkbaar initiatief, maar dan voor alle muziek die ooit is uitgebracht. Een wereldwijde online muziekbibliotheek die toegang biedt tot niet alleen commercieel aantrekkelijke muziek (in principe alles wat momenteel nog auteursrechtelijk beschermd is), maar ook muziek die binnen het publieke domein valt. Eem combinatie dus van Spotify, het Free Music Archive en goed gedocumenteerd als MuziekWebStroom van de Centrale Discotheek Rotterdam.

Binnen bibliotheekland zie ik op dit gebied echter geen initiatieven genomen worden. En met alle respect voor het gelezen woord: ook muziek behoort wat mij betreft tot het domein dat bibliotheken serieus moeten omarmen en daarom in gezamenlijkheid moeten oppakken. Juist de belemmeringen die worden opgeworpen door auteursrechtelijke beslommeringen vragen om een georganiseerde tegenreactie. Dus, niet alleen actie op het gebied van ebooks, maar zeker ook het digitale muziekdomein.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

1 Comment

  1. duizendmaal Ja! We hebben dit nodig, een mooie, goedwerkende online muziek bibliotheek die in een behoefte voldoet, niet alleen populaire muziek maar ook ten zeerste muziek die niet zo commercieel interessant is.

    Neem Spotify en MWS als basis en zie waar het eindigt, gewoon durven. 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Als dat kan ook een muurloze digimuziekbieb graag « Muziek & de bibliotheek -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by bibliotheek20, Jeroen de Boer. Jeroen de Boer said: postte op z'n blog:…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This