Pages Menu
Categories Menu

Posted by on sep 26, 2010 in Internet, Muziek, Social Media | 0 comments

Weekendmuziek: Confessor – Condemned

Het album Condemned van de Amerikaanse band Confessor is er eentje die een bijzondere plek in mijn muzikale wezen inneemt. Confessor is een exponent van wat vandaag de dag mathmetal genoemd wordt, maar in de vroege jaren negentig nog als technotrash bekend stond. De meest bekende band (voor insiders welteverstaan, want dat we het hier over een niche hebben is een understament) uit dit veld was Watchtower. In hun kielzog konden acts als Cynic en Atheist al rekenen op een redelijk opgewarmde groep liefhebbers.

Dat is ook wel nodig, want de muziek is namelijk niet echt licht verteerbaar. Alle elementen die het genre bevat zijn net wat meer aangezet dan het oorspronkelijke gebruik. Dit resulteert in extreme vocalen (hoog, danwel grunt), complexe ritmes en breaks en ongewone songstructuren. Om dit soort muziek goed uit te voeren is een bovengemiddelde beheersing van het instrument een voorwaarde, maar vanzelfsprekend niet het enige. Ook in dit genre is het namelijk mogelijk goede nummers te construeren, mits songwritercapaciteiten voorhanden zijn. In het geval van Confessor is dat zeker het geval, wat zeker bijgedragen heeft aan de acceptatie van hun oeuvre. Ik bedoel, de officiele video werd zelfs op MTV uitgezonden, zij het dan wel in het helaas ter ziele gegane Headbanger’s Ball.

Het slagwerk in het titelnummer van Condemned is onder metaldrummers bijna een heilige graal. In onderstaande video legt drummer Steve Shelton stap voor stap uit hoe zijn partij is opgebouwd. Ook voor niet-drummers biedt dit, denk ik, een fascinerend kijkje op de totstandkoming van een groove, los van smaakvoorkeuren.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This