Pages Menu
Categories Menu

Posted by on sep 25, 2010 in Auteursrecht, Bibliotheek, Blogs, Muziek, Social Media | 0 comments

Digital access en vinyl gaan hand in hand

Digital access en vinyl gaan hand in hand

Toegang tot online muziekcollecties is populair, maar ook het vinyl wordt herondekt.

Mede Spotify-oprichter Daniel Ek is er dit weekend in de Wall Street Journal duidelijk over:

People listen to more music than ever, but the music industry has gone from a $50 billion industry to about $17 billion. The fundamental model of selling a record is broken.”

Deze constatering wordt ondersteund met cijfers van de IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), die aantonen dat de wereldwijde verkoop van cd’s afgelopen jaar met ruim 12% is afgenomen. Weinig opmerkelijk is dat de IFPI een direct verband legt met illegale downloads en in de spreekwoordelijke bijzin de opkomst van nieuwe marktmodellen aanstipt. In plaats van initiatieven als Spotify dus enthousiast te ondersteunen en de veranderende markt te accepteren zoals die is ligt nog steeds de nadruk op repressie en aanpak van downloaders.

Waar Ek terecht opmerkt dat er meer mensen dan ooit naar muziek luisteren is het daarom misschien niet eens zo opmerkelijk dat ook vinyl aan een hernieuwde opmars bezig is. Digitale toegang tot muziekcollecties van jezelf en anderen is geweldig. Het vervangt echter niet het ritueel van de loop naar de muziekkast, het opleggen van de plaat en het nauwgezet bestuderen van afbeeldingen en liner notes. De cd is in dat opzicht altijd al een stap terug geweest. Volgens Nielsen Entertainment heeft de verkoop van vinyl zelfs een hoogtepunt in haar recente heropleving bereikt en dat niet alleen dankzij oudere muziekliefhebbers en audiofielen. Ook jongeren ontdekken de charme van het vinyl. En volgens David Bakula van Nielsen komt dit deels door nieuwe concepten van de platenmaatschappijen. Hij doelt daarbij bijvoorbeeld op het samenvoegen van vinyl en een code voor toegang tot de digitale content op het web.

The trend sure does seem sustainable. […] And the record industry is really doing a lot of cool things to not only make the format come alive but to make it more exciting for consumers.”

Als dit de aanzet tot een echte kentering is gaat het eindelijk de goede kant op. Nu alleen maar hopen dat de Europese Commissie de kwade uitwassen van de muziekindustrie inzake lobbyen voor Gallo een flinke oorvijg verkoopt.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This