Pages Menu
Categories Menu

Posted by on sep 13, 2010 in Bibliotheek, Internet, Social Media | 0 comments

Lastige dissidenten dankzij Microsoft de mond gesnoerd

Lastige dissidenten dankzij Microsoft de mond gesnoerd

Advocaten die werken uit hoofde van Microsoft worden in Rusland ingezet om de activiteiten van dissidenten onmogelijk te maken

Zelfs ons aller Maxime Verhagen zou niet zo ver gaan, maar mocht hij het werken van zijn twee dissidenten onmogelijk willen maken is een telefoontje naar Microsoft een goede start. Ongeacht het feit of het duo legale dan wel illegale software gebruikt worden bij een inval alle apparatuur en software geconfisqueerd.

Maar in tegenstelling tot ons land is het in Rusland een werkwijze die zich in de praktijk bewezen heeft. In een uitvoering artikel in de New York Times van afgelopen weekend, Russia Uses Microsoft to Suppress Dissent, wordt uiteengezet hoe het anti-piraterijbeleid van Microsoft wordt toegepast om ‘politiek ongewenste ontwikkelingen‘ een halt toe te roepen. Aanleiding voor het artikel is een inval bij de milieuorganisatie Baikal Environmental Wave, maar volgens de NYT is de afgelopen jaren talloze burgerrechtenbewegingen en kritische kranten het werken lastig gemaakt.

Without the participation of Microsoft, these criminal cases against human rights defenders and journalists would simply not be able to occur,”

aldus journalist Sergey Kurt-Adzhiyev. Microsoft beroept zich in een persverklaring op haar anti-piraterijbeleid, maar belooft dit nog eens goed te bekijken.

Een voor de hand liggende reactie natuurlijk, maar die dient met een flinke korrel zout genomen te worden. Het is algemeen bekend dat bedrijven als Microsoft piraterij van hun software zien als de perfecte manier reclame te maken en uiteindelijk een vendor lock-in te realiseren. Chris Anderson legt hieronder uit hoe dat werkt, in dit geval in China:

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This