Pages Menu
Categories Menu

Posted by on sep 13, 2010 in Auteursrecht, Bibliotheek, Blogs, Open Source, Open Standaarden, Social Media | 0 comments

Het publieke domein is een communistische praktijk

Het publieke domein is een communistische praktijk

Op dezelfde dag dat ik lees dat MusOpen ruim drie keer zoveel geld als noodzakelijk binnenhaalt voor haar Kickstarterproject en ik tevens kennismaak met The European Archive, hoor ik ook een tegengeluid. Joe Escalante, bassist van punkband The Vandals en in een eerder leven advocaat, betitelt het initiatief als communistisch en extremistisch, omdat het broodroof voor eerlijke musici zou zijn. Escalante stelt dat hij en zijn band The Vandals het, in tegenstelling tot MusOpen, wel begrepen hebben:

We get it, they listen, they might come to a show or push some kind of demand for us. Musopen is not a part of that movement, make no mistake. They are extremists trying to deprive honest working people of what they already earned to spite them for having the audacity to charge for their services.”

Koren op de molen natuurlijk van Techdirt dat Escalante in het artikel Vandals’ Bass Player Not A Fan Of The Public Domain, Thinks PD Recordings Will ‘Destroy’ Classical Music uitgebreid van repliek dient. Zij merken terecht op dat de musici die meewerken aan de opnames keurig betaald worden voor hun diensten. In principe wordt hiermee het argument van Escalante al grotendeels onderuit gehaald, ware het niet dat hij nog een stapje verder gaat;

Carried to it’s logical conclusion, someday all classical recordings will be in the public domain so this faction of the recording industry can just shut down. Now you can tell your kids not to waste time learning the cello, because there’s no way to earn anything from the sacrifice, so don’t go to orchestra practice. It’s a waste of time.”

Met andere woorden: het publieke domein maakt ondernemen onmogenlijk en musici kunnen hun instrumenten beter aan de wilgen hangen. Het is hierom dat de schrijver van het Techdirt-artikel zich ook afvraagt ook Escalante’s stellingname geen pure satire is. Hij neemt in ieder geval de moeite de pre’s van het publieke domein op te sommen, met als belangrijkste element voort te kunnen bouwen op het werk van anderen:

The public domain is where great creativity and great creative works come from. It’s the endless fountain of resources that people can pull from to do amazing new things.”

Of dit kwartje nog valt bij Escalante waag ik echter te betwijfelen. Wat een mafkees zeg.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Het publieke domein is een communistische praktijk « Muziek & de bibliotheek -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by OpenNieuws, Jeroen de Boer. Jeroen de Boer said: postte op z'n blog:…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This