Pages Menu
Categories Menu

Posted by on sep 10, 2010 in Bibliotheek, Internet, Muziek, Social Media | 0 comments

Lady Gaga als anti-anti-boegbeeld?

Lady Gaga als anti-anti-boegbeeld?

Niet Lady Gaga, maar Barbara Hannigan verdient de rol van boegbeeld

Van de week bedacht ik me nog dat ik eigenlijk nooit een nummer van Lady Gaga volledig beluisterd had. En daartoe ook de sterke neiging niet heb. Aan commerciële radio heb ik namelijk een broertje dood en ik neem ook nooit de moeite TMF of MTV op te zoeken in het uitgebreide zenderaanbod. Daar tegenover staat dat ik een groot liefhebber ben van de muziek van György Ligeti. Hiervan maakte ik al melding in UBU en het verzamelde werk van Ligeti. Dat ik trouwens niet probeer de elitaire connaisseur uit te hangen, zullen mijn posts over mijn liefde voor heavy metal wel duidelijk maken, maar dat terzijde.

Wat betreft mijn muzikale voorkeur staan Ligeti en Lady Gaga dus mijlenver uit elkaar en een eventuele koppeling tussen beide zou ik uit mezelf nooit gemaakt hebben. Maar dat klusje heeft Open Culture nu voor mij geklaard. In hun post Gaga-Inspired Opera melden zij dat het New York Philharmonic bewust het imago van Gaga heeft opgenomen in een uitvoering van Ligeti’s opera Le Grand Macabre. Mij lijkt dat iets teveel eer voor Gaga. Ligeti’s werk werd in de periode 1975-1977 geschreven vanuit de intentie de geldende operaconventies eens flink te tarten, maar tegelijkertijd respect te hebben voor de traditie. Le Grand Macabre was wat dat betreft een anti-anti-opera.

En vocaliste Barabara Hannigan, die in onderstaande video à la Gaga is uitgedost, hoeft aan laatstgenoemde op vocaal vlak helemaal geen voorbeeld te nemen. Deze geweldige zangeres, die ik ooit mocht interviewen in het kader van een festival rondom Hans Werner Henze, staat wat dat betreft op bijzondere hoogte. Een blik op haar website laat tevens zien dat theatraliteit niet alleen voorbehouden is aan Lady Gaga, maar dat Hannigan dit al jarenlang hoog in haar vaandel heeft staan. Zij verdient het daarom eigenlijk door Open Culture als boegbeeld gezien te worden, maar dat zij ze vergeven. Iedereen kan er wel eens wat naast zitten.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This