Pages Menu
Categories Menu

Posted by on sep 8, 2010 in Bibliotheek, Social Media | 0 comments

Vervloekt zijn zij die doen aan piraterij

Vervloekt zijn zij die doen aan piraterij

"May he who steals this book endure the pangs of death infernal"

Piraterij en de strijd daartegen is van alle tijden. Dit blijkt uit het zeer aardige artikel Medieval Copy Protection. De auteur van het artikel baseert zich hoofdzakelijk op het boek Anathema!: Medieval scribes and the history of book curses waarin talloze voorbeelden staan van zogenaamde ‘book curses’. Deze zeer dwingende waarschuwingen moesten lieden, die van zins waren het boek te kopiëren of er andere verkeerde dingen mee uit te halen, ervan overtuigen dat vooral achterwege te laten. Het DRM van de Middeleeuwen dus eigenlijk:

But this is not to say that the medievals didn’t face problems safeguarding their intellectual property. Indeed, book owners were so worried about theft and damage to their property that they often included what is known as a “book curse” on the inside cover or on the last leaf of their manuscripts, warning away anyone who might do the book some harm. And in this, I submit, they were a lot like modern day Hollywood. For a book curse is essentially the same as that little FBI warning that pops up whenever you try to watch a movie: a toothless text charm included by the media’s maker meant to frighten the foolish. The charm only works if you believe that words are special, potent magic.”

De afbeelding hierboven geeft een Latijnse boekvervloeking weer die opgenomen was in Britse juridische transcripties uit 1491. De waarschuwing was verpakt als code, waarbij het samenvoegen van de bovenste twee regels leidt tot een zowel een zegen:

May he who wrote this book procure the joys of life supernal

en een vervloeking:

May he who steals this book endure the pangs of death infernal

Duidelijke taal dus. De auteur merkt terecht op dat dit wel andere koek is dan de oervervelende FBI-warnings, danwel Breinteksten.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This