Pages Menu
Categories Menu

Posted by on sep 4, 2010 in Bibliotheek, Internet, Muziek, Privacy, Social Media | 0 comments

Hoe komt een piraterijbestrijder aan gebruikersgegevens?

In een programma als uTorrent zijn alle gegevens die nodig zijn voor vervolging gewoon aanwezig.

Vooral de Amerikaanse piraterijbestrijders staan er om bekend gebruikers van filesharingtools als BitTorrent massaal aan te schrijven met het dwingende verzoek te stoppen met deze activiteiten. Een voorbeeld daarvan gaf ik bijvoorbeeld in Debbie Does Dallas had 113 illegale liefhebbers. Het enige wat nodig is om naam- en adresgegevens te achterhalen is zijn IP-adressen en providers. De wijze waarop die gegevens verzameld worden blijkt, in het geval van BitTorrent, kinderlijk eenvoudig. In onderstaande video heeft Andrew Norton, voorman van de Amerikaanse Pirate Party, inzichtelijk gemaakt hoe in een wijdverbreide torrentclient als uTorrent de benodigde gebruikersgegevens open en bloot aanwezig zijn. Norton stelt dan ook:

The best advice is probably just to be smart, and to think before you act. And remember, under ‘3-strikes’, this is all the evidence needed for a strike”,

In een post op zijn website, How Anti-P2P lawsuit evidence is collected, gaat hij nog wat verder in op de materie. Zijn conclusie is dat het opwerpen van een privacygordijn verduveld lastig is. Zelfs in het geval van bijvoorbeeld het gebruiken van anonimeertools als IPREDator of de inzet van seedboxes is het achterhalen van gegevens mogelijk. Omdat hiervoor over het algemeen betaald moet worden dienen er transactiegegevens aanwezig te zijn. En deze kunnen (deels) dienen als bewijs voor al dan niet onrechtmatige handelingen. Want voor alle duidelijkheid: het down- en uploaden van Ubuntu, zoals gedemonstreerd in de video, is natuurlijk volkomen legaal.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Hoe komt een piraterijbestrijder aan gebruikersgegevens? « Muziek & de bibliotheek -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Catharina, Jeroen de Boer. Jeroen de Boer said: postte op z'n blog:…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This