Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 24, 2010 in Bibliotheek, Blogs, Social Media | 0 comments

Tristan Perich’s 1-Bit Symphony

Tristan Perich met een exemplaar van 1-Bit Symphony

Het stuk 1-Bit Symphony komt uit de koker van de klassiek geschoolde componist Tristan Perich. Naast het feit dat alle muziek voortkomt uit een microchip van 1 bit is dat tegelijkertijd ook de enige ‘drager’ van het geluid. Van de muziek bestaat namelijk geen opname, maar slechts code op de chip. Het stuk klinkt wanneer een hoofdtelefoon ingeplugd wordt en een kleine switch overgehaald. Perich’s 1-Bit Music, dat eenzelfde vorm kende, kreeg daarom in de Village Voice de omschrijving van het hand in hand gaan van techniek en esthetiek. Over het componeerproces zegt hij:

I built it up piece by piece. First you have the code that generates a tone. Then you set up another piece of code that can change that tone every once in a while. Set up different tracks. […] You have to keep track of how much space the code is using, how much space the music is using up. I had to confront issues where I wanted some abilities but couldn’t implement because I literally ran out of memory. But if I deleted two elements I saved twenty bytes and could fit it on the chip. […] That was a real retro coding experience and unusual way for me in writing music.”

De prijs van een exemplaar is 29 dollar. Voor de echte liefhebbers verschijnt er ook een Artist Edition waarbij een zeefdruk van de broncode en een schema van de bedrading geleverd wordt. De echte geek zou dus in theorie de compositie naar zijn/haar eigen hand kunnen zetten. En dat is natuurlijk helemaal van deze tijd.

[vodpod id=Video.3892608&w=425&h=350&fv=clip_id%3D12244413%26server%3Dvimeo.com%26autoplay%3D0%26fullscreen%3D1%26md5%3D0%26show_portrait%3D0%26show_title%3D0%26show_byline%3D0%26context%3D%7Cnewest%26context_id%3D%26force_embed%3D0%26multimoog%3D%26color%3D00ADEF%26force_info%3Dundefined]

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This